HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2011.01.20. 13:08 pécs2010

Átveszi az állam a pécsi Kodály Központ fenntartását

Címkék: üzemeltetés zsolnay negyed kodály központ pécsi közgyűlés

Eddig nem volt még példa Magyarországon arra, hogy egy vidéki intézmény nemzeti fenntartásba került volna. Nos, a jég megtört a kormány döntése értelmében az állam átveszi a pécsi Kodály Központ fenntartását.

Erről is beszámol a Hajnal-Tájban Gungl László, aki először Hoppál Péter országgyűlési képviselőt, a pécsi közgyűlés kulturális bizottságának az elnökét kérdezte.

Ezzel hétszázmillió forintot takarít meg Pécs városa. A decemberben átadott létesítmény az Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyberuházásaként készült el.

Szerkesztő: Juhász Zsolt

Forrás: http://www.mr1-kossuth.hu


Szólj hozzá!

2010.12.31. 10:59 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 131: Pécsi Műhely

Címkék: városfoglalás pécs arcai parti galéria pécsi műhely

Ficzek Ferenc (1947-1987) Halász Károly (1946-) Kismányoki Károly (1943-) Pinczehelyi Sándor (1946-) Szíjártó Kálmán (1946-)

 „A Pécsi Műhely valóságos és élő. Nem is kérdés, hogy Pécsnek ezt a város szövetébe beivódott jelenséget mennyire kell őriznie és ápolnia. Korlenyomat egy társadalmi, politikai, kulturális és gazdasági átalakuláson átment világé, melyre mindenki a maga módszerével reagált. Munkásságuk magas szintű reakció. Hasonló progresszív, nemzetközi szintű eseményt nem sok város tud felsorakoztatni.” -Sárvári Zita

A Pécsi Műhelyhez látszólag semmi közünk, mégis hisszük, hogy tevékenységük „helyet készített” sok későbbi művészeti és művészettel foglalkozó csoportosulásnak, többek közt galériánknak is. Elismeréssel és szeretettel jelöljük őket.
 


Szólj hozzá!

2010.12.30. 22:57 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 130: Tass Olga, olimpiai bajnok,tornász,edző (1929-)

Címkék: olimpiai bajnok tornász városfoglalás pécs arcai parti galéria tass olga

Pécs egyetlen aranyérmes olimpikonja. Jelentős szerepe volt abban, hogy a magyar női tornászsport az ötvenes években a világ élvonalához tartozott. Négy olimpián vett részt, ahol összesen 1 arany (1956, Melbourne kézicsapat), 3 ezüst, 2 bronzérmet szerzett.
 


Szólj hozzá!

2010.12.30. 18:55 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 129: Szenteleky Kornél (1893-1933)

Címkék: író városfoglalás pécs arcai parti galéria szenteleky kornél

Szerb származású magyar író, a jugoszláviai magyar irodalom egyik jelentős képviselője volt. Kortársai az irodalmi vezért, a Vajdaság Kazinczyját tisztelték benne. Debreczeni Józseffel 1928-ban jelentette meg a szerb költői antológiát, a Bazsalikomot. Fordított verset, novellát, több esszészerű tanulmányt is írt, valamint elsőként kezdeményezte Ady szerb nyelven való megjelentetését. Kezdeményezéseit folyóirata, a Kalangya vitte és ápolta tovább, egészen 1944-ig. Írt többek között Ivo Andrićról, Branislav Nušićról, bemutatta Ivo Vojnićot és Danica Markovićot. 1932-ben dolgozta ki, tapasztalatainak mintegy összefoglalásaként „dunai kultúrtervét”, mellyel az egymás mellett és együtt élő népek kulturális közeledését kívánta szorgalmazni.
 


Szólj hozzá!

2010.12.29. 18:19 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 128: Hardy Péter (1964-2008)

Címkék: színész városfoglalás pécs arcai parti galéria hardy péter

Egész életében színész volt, teljes szívével, lelkével, elméjével.
Külsőre nem volt a szó ma divatos értelmében, plázacicásan szép férfi, de a vízből felbukkanó Unicumos ember és Don Quijote vonásait egyesítő ismerős arc látványa nélkül sokunk számára hidegebb, üresebb a kulturális főváros. Élete tragikomédia volt, abszurdba hajló, akár maga-rendezte darabjai. Két, három éve találta meg munkahelyét, párját… mikor sorsa jóra fordulni, rendeződni látszott, fájdalmas, rémisztő módon ragadta el a korai halál.
Sokan őrizzük emlékét.
 


Szólj hozzá!

2010.12.29. 11:16 pécs2010

Utcakő helyett utcazene – szilveszter a Kossuth téren

Címkék: pécs tűzijáték szilveszter utcazene pécs2010 dutar psycho mutants zagastic ska pécs punnany massif mecsek táncegyüttes záró program tanac néptáncegyüttes singas

Hamisítatlan utcai tombolásra invitál bennünket az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretén belül Pécs városa. A háromnapos szilveszteri rendezvény forgatagához két fő helyszínen, a Kossuth téren és az Irgalmasok utcáján csatlakozhatunk. Huszonkilencedikén hivatalos megnyitó és táncegyüttesek kavalkádja, harmincadikán világ-és népzenei szívmelengetés, harmincegyedikén pedig országosan és nemzetközileg is elismert előadók által szolgáltatott talpalávaló segít minket az óév búcsúztatásában.

Az EKF utolsó programjaként hirdetett szilveszteri mulatság 29-én, a Kossuth téren, 16 órától nyitja láthatatlan kapuit. A magyar nyelvterületek tánchagyományaiból kaphatunk ízelítőt aznap. 18 órától az EKF program nagyköveteként számon tartott Mecsek Táncegyüttes, nem sokkal 20 óra után pedig a kaposvári Somogy Táncegyüttes fellépését tekinthetjük meg. A két produkció közt Csizi Péter, a Megyeszékhely alpolgármestere mond köszöntőt.

Másnap a világ-és népzenéé a főszerep. Háromnegyed hétkor kezd a téren a pécsi Dutar zenekar. Egyedi felfogásban, mégis stílusosan próbálják meg átadni a hallgatóságnak a világ tájairól összeszedett népi zenét, ennek köszönhetik határokon átívelő sikerüket is. Hasonlóképp áll külföldi fellépéseivel a Tanac Néptáncegyüttes is. A hazai horvát kisebbség táncait mutatják be elsősorban, de repertoárjukban szerepelnek a szomszédos országok táncai is. Ők fél nyolctól lépnek fel közösen a hagyományőrző Vizin zenekarral.

A 2010-es év utolsó napjának programját „utcazenész” stílusban kezdik a zenészek, szintén négy órától. A könnyed bemelegítés után rádiófrekvenciák kedvencei lépnek a színpadra. Fél hét környékén a The Crybabies csap a húrok közé- persze csak finoman-, utánuk a Singas ringatja a szilveszterezőket kicsit a jazz tengerén, majd a Zagastic evez a raggae vizeire nyolc óra tájékán. Fél kilenctől Takáts Eszter énekel, fél tíztől a Psycho Mutants együttes fülbemászó zenéjére rophatunk. Egy órával később ugyanezt folytathatjuk a SKA-Pécs dallamaira, majd záróakkordként a felfelé ívelő népszerűségének ujjongó Punnany Massif rappel (párhuzamosan emellett az utcazene rajongói lephetik el az Irgalmasok utcáját). Éjfélkor elcsendesül a Kossuth tér, az utolsó és első nap találkozó percében felcsendül a Himnusz, majd az ünnepléshez már hozzátartozó tűzijáték fényeiben veszhetünk el.

Írta: Anni


Szólj hozzá!

2010.12.28. 18:16 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 127: Schmidtné Holub Mária

Címkék: világbajnok kézilabdázó városfoglalás pécs arcai parti galéria schmidtné holub mária

Holub Mária a Pécsbányatelepi Általános Iskola tanulója volt. A telep focipályáján szerette meg a sportot. A Pécsi Bányász NB I-es női kézilabdacsapatának oszlopos tagja volt a 60-as években. A fiatalon elhunyt Holub Mária 1965-ben a világbajnok magyar együttes tagja és a torna gólkirálynője volt. A világbajnok csapat tagjai: Rothemel Anna, Lengyel Erzsébet, Pásztor Erzsébet, Varga Zsuzsanna, Schmidt Jenőné Holub Mária, Jóna Magdolna, Balogh Márta, Babos Ágnes, Ignácz Ilona, Végh Ágnes, Giba Márta, Tóth Mária, Jányáné Bognár Erzsébet, Hanus Ágnes. Szövetségi kapitány: Török Bódog. 1965 novemberében nyertek világbajnoki aranyérmet.
 


Szólj hozzá!

2010.12.27. 18:14 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 126: Sziebert Róbert, a „szegények iskolaépítője” (1871-1939)

Címkék: tanító városfoglalás pécs arcai parti galéria sziebert róbert

Pécsett a Felsővámház utcai községi iskolában kezdte meg tanítói hivatását. 1912-ben már a Sörház utcai tanonciskola igazgatója, majd a pécsi iskolák gondnoka lett. Nagy álma volt a "tanítók háza" létrehozása, amely tanítók árváinak nyújtott volna otthont. Saját házát ajánlotta fel és 1918-ban 25 férőhellyel nyitották meg. Felismerte a külvárosi iskolák fontosságát, így 1920 és 30 között az Istenkúti - a Gyárvárosi - a Bártfa és Fiume utcai, valamint a Megyer-Kertvárosi iskolák építésének szorgalmazója volt. Ettől az időtől kezdve emlegették a "szegények iskolaépítője" néven.
 


Szólj hozzá!

2010.12.26. 18:13 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 125: Kiss József (1858-1939)

Címkék: kiss józsef városfoglalás pécs arcai parti galéria mecsek egyesület

Az 1891. április 30-án létrejött Mecsek Egyesület egyik alapítója, majd 40 évig főtitkára volt. Turistautak, pihenők, kilátók, menedékházak létrehozásával, az évkönyvekkel, élménybeszámolókkal, turistakalauzokkal azt kívánta elérni, hogy minél többen ismerjék, szeressék és járják a Mecseket. Amikor visszavonult, a Mecsek Egyesület örökös tagja és tiszteletbeli elnöke lett.
 


Szólj hozzá!

2010.12.26. 18:11 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 124: Szkladányi Péter, fuvolaművész, zenekari igazgató (1944-2003)

Címkék: városfoglalás pécs arcai parti galéria szkladányi péter fuvolaművész mecsek fúvósötös

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán Barth István növendékeként szerzett fuvolaművészi diplomát. 1964-től haláláig a Mecsek Fúvósötös, 1966-tól 1983-ig a Pécsi Szimfonikus Zenekar tagja volt, 1984-től 19 éven át az együttes igazgatójaként dolgozott. 1989-ben megalapította a nyaranta rendezett pécsi Nemzetközi Zenei Fesztivált. Zenetörténeti kutatásai is jelentősek, érdeklődésének középpontjában Pécs XIX. századi zenei élete állt. Írt Lickl Györgyről, a pécsi székesegyház zeneszerző-karnagyáról; feldolgozta Weidinger Imre fuvola- és Artmann Prosper fagottművész életét; tanulmányt jelentetett meg többek között Hölzl Szeráf Ferenc zeneszerző munkásságáról. Tevékenységét helyi és állami kitüntetésekkel (Pécs város Közművelődéséért-díj, Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje) ismerték el, a Mecsek Fúvósötös tagjaként Pro Urbe Pécs és Pro Civitate, valamint Lajtha László-díjat kapott.
 


Szólj hozzá!

2010.12.25. 18:10 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 123: Platthy György, festőművész (1908-2003)

Címkék: festőművész városfoglalás pécs arcai parti galéria platthy györgy

A magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mesterei Benkhardt Ágost, Csók István, Glatz Oszkár voltak. Kodály nyomdokain haladva az 50-es 60-as években komoly érdemei voltak abban, hogy a népművészet tanítása bekerüljön a rajztanár-képzésbe és az általános iskolai vizuális nevelésbe. Az 50-es évektől bekapcsolódott a Martyn Ferenc által vezetett pécsi képzőművészeti életbe. Életének nagy élménye volt, amikor a 60-as évek elején lejárt a Mecsek szénbányáiba, hogy a helyszínen rajzolhassa meg modern, lényegre törő stílusban az ott rendkívüli körülmények között dolgozó embereket.
 


Szólj hozzá!

2010.12.24. 18:09 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 122: Ficzek Ferenc, képzőművész (1947-1987)

Címkék: képzőművész városfoglalás pécs arcai parti galéria ficzek ferenc pécsi műhely pannónia fimstúdió

Képzőművész, alapító tagja volt a Pécsi Műhelynek, munkatársa volt a Pannónia Filmstúdiónak. 1983-85 között Kölnben dolgozott, hazatérve tanítani kezdett. A képzőművészet szinte minden műfajában alkotott. Új formavilágot teremtett a feszített-vászon plasztikákkal és árnyékvetítésekkel; ennek lehetőségeivel élt animációs filmjében is (Hátrahagyott kijáratok). Utolsó munkái nagyon tisztán formált, pontos geometrikus munkák, plasztikák.
 


Szólj hozzá!

2010.12.23. 18:07 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 121: Dr. Kollár Dezső (1912-1997)

Címkék: gyermekklinika városfoglalás pécs arcai parti galéria dr. kollár dezső fül orr gégészeti osztály

Kevés olyan család van Pécsett, aki ne ismerné a nevét, vagy ne lett volna valamilyen kapcsolata vele. „Kollár doktor bácsi” nemzedékek sorát gyógyította, operálta. 1947-től a Pécsi Gyermekklinika fül-orr-gégészeti osztályának vezetője, főorvosa. Olyan kiváló tudós orvosokkal dolgozott együtt, mint például Kerpel Frónius Ödön, Frank Kálmán, Varga Ferenc, Pilaszanovich Imre, Méhes Károly. 1963-ban megszerezte az „Orvostudományok Kandidátusa” címet. 1973-ban írta meg a gyermek fül-orr-gégészetről szóló szakkönyvét, mely egyben egyetemi tankönyv is volt. Ez a könyv 1977-ben elnyerte a Medicina Könyvkiadó nívódíját. Élete a beteg gyermekeké volt. Pályája 50 éve során körülbelül negyvenezer műtétet hajtott végre, gyakorlatilag állandóan ügyeletben volt. Élete végéig dolgozott, még 85 évesen is gyógyított. 1997-ben halt meg.
 


Szólj hozzá!

2010.12.22. 18:05 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 120: Ranga László (1957-2001)

Címkék: ranga lászló ralisport autóversenyző városfoglalás pécs arcai parti galéria

A legendás Pécsi Volán Autósport Szakosztálynál versenyszerelőként, majd navigátorként került a ralisportba. 1982-ben ülhetett először volán mögé, kivételes tehetsége azonnal a nagyok közé emelte. Ladák után versenyzett Audi Quattro-val, Ford Sierra Cosworth-szal, Lancia Integrale EVO-val és Ford Escort Cosworth-szal is. Életének utolsó éveiben súlyos betegen is futamokat nyert, ám az egyre elhatalmasodó kór elszólította a versenyautó volánja mögül, de továbbra is részese maradt a magyar ralinak. A hatszoros abszolút magyar ralibajnoki cím mellett egy Romániában szerzett Eb-futamgyőzelemmel is büszkélkedhetett Ranga László. Ranga László többszörös magyar ralibajnok tiszteletére a halálát követő napon, a Savaria Ralin a versenyzők fekete szalagot helyeztek autóikra. Fiai, Laci és Péter ma eredményes autóversenyzők.
 


Szólj hozzá!

2010.12.21. 18:04 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 119: Kis Sándor (1964-2004)

Címkék: kis sándor városfoglalás pécs arcai parti galéria esztéta

„Sanya, aki az első Pécsett képzett esztéta garnitúra jeles tagja, a képzőművészeti kiállítások lelkes és értő látogatója volt. Tragikus haláláig sokunkkal szerettette meg magát, hiánya most is fáj.”    - Muráth Péter 
Amikor betért hozzánk a galériába, mindig akadt számunkra egy vadrózsaszál, egy szép csigaház, vagy egy sport csoki szelet. Beszélgettünk, megittunk egy pohár bort, Sanya egyszerűen, csak jelen volt. Nem volt művész, mégis a művésztársadalomba fogadtatott, talán azért mert érzékeny lénye ott talált leginkább megértésre.
Sokakkal együtt szerettük Őt.
 


Szólj hozzá!

2010.12.20. 18:03 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 118: Gábor Jenő, festőművész (1893-1968)

Címkék: festőművész bauhaus városfoglalás pécs arcai parti galéria gábor jenő

„1911 és 1915 között a Képzőművészeti Főiskolán tanult Zemplényi Tivadarnál. A főiskola után rajztanárként dolgozott, 1919-től Pécsett, a negyvenes évek során Szegeden. A húszas években szoros kapcsolatban állt a Bauhausban dolgozó pécsi művészekkel, Forbát Alfréddal, Breuer Marcell-lel és Molnár Farkassal. 1926-ban és 1937-ben Párizsban, 1931-ben Berlinben járt tanulmányúton. 1947-ben Budapestre költözött, 1966-ban tért vissza szülővárosába, ahol fontos szerepet vállalt a város képzőművészeti életében. Pécsről századunk első harmadában a haladó művészek egész sora rajzott ki, közülük Gábor Jenő volt az elsők között volt.” Aknai Tamás művészettörténész
 


Szólj hozzá!

2010.12.20. 15:21 pécs2010

Egy szót akasztanék a Kodály Központ kilincsére: szép!

Címkék: csiga zsolnay negyed kodály központ

Már nem építési területként rontja a városképet a Kodály Központ épülete, november 23- tól ugyanis Pécs városának egyedi, impozáns, meghatározó tulajdonává vált. Sokan sokfélét mondanak róla, mi ott jártunk, megnéztük, most pedig véleményezünk.

Ilyen típusú komplexumok felé igyekezve mindig begörcsöl a gyomrom. Egy feszült, sznob hely képe lebeg a szemem előtt, ahol fényűző s egyben unalmas koktélpartikon kortyolja pezsgőjét a felső tízezer krémje. A Kodály Központ első látásra pont ilyennek tűnt, a belső meleg, barátságos kisugárzása azonban rácáfolt a képzelgéseimre. Modern, de mégis tekintélyt parancsolóan hagyományhű az épület, már ha színházszerű kialakítását tekintjük.

Ha szentimentális akarnék lenni, azt mondanám, a találkozás szerelem első látásra, amit földhözragadtságunk okán nem vallunk be sem magunknak, sem szerelmünk tárgyának. Az első pillantás után a Kodály Központ hosszasan udvarol nekünk, duruzsolja fülünkbe csábító dallamait, majd a folyosók örvényléséből megszületik az első csók, mikor betáncolunk a hangversenyterem romantikus fényeivel átitatott falai közé. Innen két út vezet: a beismert szerelem vagy a teljes elutasítás… De maradjunk inkább a racionalitás talaján!

Mintegy mézesmadzagként említem csak a szöveges feladaton töprengő matektanároknak és azoknak, akik számokban gondolkodnak: 20 méter magas, 54 méter hosszú, 24 méter széles, 11 ezer négyzetméteres helyről van szó, ami 999 ember befogadására alkalmas. A színpad és a nézőtér mozgatható, ideális tehát bálok lebonyolítására, vagy olyan neves előadók koncertjeit is ide szervezhetik, akik eddig - valljuk be - az arra méltatlan POTE aulájába kényszerültek.

A félig szocreál, félig óvárosi és kispolgári épületek hadából kimagasló masszív, mégis lágy vonalvezetésű EKF harcost a legmodernebb hang-és fénytechnikai eszközökkel vértezték fel. A koncertterem európai viszonylatban is leigázta már a hasonló létesítményeket, bátran nevezhetjük tehát az egyik legjobbnak. A teremben mellesleg nincs térerő- szándékosan, persze, hiszen minek is kell üzembe helyezett mobiltelefon, mikor épp kikapcsolódunk? Az akusztikáját páratlannak mondják, amivel a koncerteket követően maximálisan egyet kell értenem. Igaz, hogy nem minden hétvégémet töltöm hangversenytermekben, de még így is feltűnt, mennyire tisztán, hibátlanul szólaltak meg a hangszereket a csigaházban.

Apropó, csigaház! A minta és a létesítmény közt több kapocs is felfedezhető. Anyagában (mészkő) és szerkezetében (folyosók áramlási vonala) egyaránt hasonlítható hozzá a Kodály Központ. A csigavonal a zenében ugyanúgy visszaköszön: a Fibonacci-sorozatban, a hegedű nyakán, vagy épp a fülünkben, hogy a már megszűnt pécsi zenekar, a Kispál és a Borz Csiga című számát ne is említsük.

Egyébként egyetlen szabályos vonal nincs az épületben, ami maximálisan előnyére válik. Pontosan annyira ferdék, illetve asszimetrikusak, hogy még kényelmes a szemnek rajtuk pihenni, de pont annyira egyenesek, hogy a folyosók dőlt ülősorairól ne guruljunk le színes üveggolyó módjára.

Ha az összhangtól leesett állunkat összeszedtük, megéri a burkolatra vetni egy pillantást. Az enyhén burzsoá hatású óarany falak, a néhol már feleslegesen sok üvegfelület, és az itt-ott bevillanó piros kárpit meglepő módon harmonizál egymással. Bátrabban használtam volna a vagányabb színekből, vegyítve némi tradicionális mintával, utalva a modern épület és az ősi zenei kultúra ambivalens viszonyára.

Amit hátrányként említenék, hogy a nagy külső felületből adódó lehetőségek ellenére sehol
nem láttam napkollektorokat, holott ezek ára öt év alatt megtérül, és szükségleteinknek minimum a felét fedezni tudják. A megújuló energiaforrások alkalmazására már csak azért is szükség lenne, mert 400 millió forintos támogatási igényt nyújtottak be a pécsi országgyűlési képviselők, ugyanis becslések szerint e pénzösszeg nélkül csak takarékon égne a Kodály Központ lángja. A napkollektorok alkalmazása a tervező céget is pozitív színben tűntette volna fel, bár így sem panaszkodhatnak a visszajelzéseket illetően.

Összességében véve egy egyszerű szót akasztanék a Kodály Központ kilincsére: szép. Nagy, átlátható belső tér, aszimmetria, kellemes anyagok ötvözete és nem utolsó sorban könnyed kikapcsolódási lehetőség köszön vissza a ház leendő vendégeinek.

Írta: Anni


Szólj hozzá!

2010.12.19. 18:02 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 117: Tillai Ernő, „Ybl”-díjas építész, MFIAP fotóművész (1927-)

Címkék: építész fotóművész városfoglalás pécs arcai parti galéria tillai ernő

„Tillai Ernő a klasszikus, ezüstalapú fényképezésnek nem „csak” mestere, hanem polihisztora is, aki nem „csupán” képalkotó-kiállító-publikáló-előadó-képbíráló fotográfusként alkotott maradandót, hanem egyéni igényei megvalósítása érdekében olyan egyedi képalkotási eljárást dolgozott ki, amelynek segítségével – fotófestményeinek bemutatásával – új technikai-esztétikai határkövet jelölt ki a színes fotográfia történetében.” - írta róla a régi barát, Dr. Szász János † Fotóművészetét az MFIAP címmel ismerték el.
Építészként a nagy „panelkorszakban”, a sok megkötés közepette próbált meg élhető és esztétikus lakóépületeket tervezni, Pécs város panelépítészetének karaktert adni. A pécsi 60-as 70-es évek életérzését tükrözték perspektivikus hatású ablakai, „Pizsama” és „Tv” házai. Hagyománytisztelete a Zsolnay tetőcserepek és épületkerámiák alkalmazásában érhető tetten, tevékenységét két alkalommal Ybl-díjjal, valamint építészeti nívódíjjal ismerték el.

 


Szólj hozzá!

2010.12.18. 18:00 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 116: Faludy László, színész (1911-2000)

Címkék: színész pécsi nemzeti színház városfoglalás pécs arcai parti galéria faludy lászló

1911. május 20-án született Pécsett. Színi tanulmányait Aradon, Hetényi Elemér színiiskolájában végezte. A háború után Magyarországra jött, előbb magánszínházakban játszott, majd 1950-54-ig a kecskeméti Katona József Színház tagja volt, közben fogorvosként is dolgozott. 1955-ben lett a Pécsi Nemzeti Színház tagja, 1981-től örökös tagja. 1983-ban Munka Érdemrend, 1987-ben Érdemes Művész, 1989-ben Tv-nívódíj kitüntetésben részesült. Pályáját táncoskomikusként kezdte, majd vígjátékok és operettek karakterszerepeiben folytatta. Eljátszotta az operettek táncoskomikus és buffó szerepeit. Illyés Gyula neki írta a Csak az igazat c. darabját. Fontosabb szerepei: A revizor Bobcsinszkij, Szirmai Albert: Mágnes Miska Miska, pixi, Fejes Endre: Rozsdatemető Reich bácsi, Bernstein: West Side Story Schrank, Schöntan: A szabin nők elrablása Rettegi Fridolin, Shakespeare: Szentivánéji álom Orrondi, kálmán Imre: Marica grófnő Kudelka. Játékfilmjei: pókfoci (1876), Kabala (1982), Hol volt, hol nem volt (1987), Kicsi de nagyon erős (1989). Tévéfilmek: Örökkön örökké (1986), Margarétás dal (1989), Alapképlet (1989)
 


Szólj hozzá!

2010.12.17. 17:59 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 115: Dr. Karl Lajos (1902-1988)

Címkék: lajosbácsi városfoglalás pécs arcai parti galéria dr. karl lajos balkezes angyal

Nagyapja nyomdokaiba lépve, a Felsőmalom és a Király utca sarkán könyv, papír és zenemű kereskedést nyitott. A bejárat felett csak ez állt: KARL. Hegedűn, zongorán kitűnően játszott, fiatal korában zeneszerzéssel is foglalkozott. Galetta Ferenccel ő szerezte a „Lívia” című revűoperettet, melyet 1932 tavaszán adtak elő a Pécsi Nemzeti Színházban. Ő volt a szerzője a „Balkezes angyal” című film zenéjének is. Kevesen tudták róla, hogy Bartók Béla unokaöccse volt, így a zene szeretete és tehetsége családi vonásként íródott életébe. Az államosítás után, elhunytáig a régi könyvkereskedés melletti kis műhelyében, töltőtollakat javított. Ő volt a pécsi polgároknak „A Lajosbácsi”!
 


Szólj hozzá!

2010.12.16. 17:58 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 114: Dr. Esztergár Lajos (1894- 1978)

Címkék: polgármester városfoglalás pécs arcai parti galéria dr. esztergár lajos oncsa

Dr. Esztergár Lajos 1894-ben született Gyulafehérváron. Tíz gyermekes családból származik. Miután leérettségizett, menekülnie kellett. Debrecenben jogot tanult, majd diplomát is szerzett. 1921-ben a szerbek kivonulása után rendőrtisztként került Pécsre. 1924-ben letette az ügyvédi-bírói vizsgát, 1929-ben városi tanácsnokká, 1936-ban helyettes polgármesterré, 1940-ben polgármesterré választotta a városi törvényhatóság. Az 1943-ban a háború miatt megírt felajánló imádságát a pécsi dzsámiban a mai napig olvashatjuk. 1945-ben a közigazgatási jog ny. r. tanára lett a pécsi jogi karon. Ő dolgozta ki és próbálta ki gyakorlatban a hazai korszerű (nem karitatív jellegű) szociálpolitika és szociális gondozás rendszerét és az ezen alapuló ONCSA (Országos Nép- és Családvédelmi Alap) egyik kezdeményezője volt. 1949-ben az egyetemről minden nyugdíj nélkül menesztették, lakásukból kitelepítették. Budaörsön halt meg 1978-ban. Hamvait a pécsi Belvárosi Templomban őrzik.
 


Szólj hozzá!

2010.12.15. 17:57 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 113: Turko Stefan (1921-)

Címkék: tolmács városfoglalás pécs arcai parti galéria turko stefan lengyel menekült

Második világháborús lengyel menekült. A Lengyelországot megszálló német csapatok kényszermunkára vitték Németországba, ahonnan később egy burgerlandi parasztcsaládhoz került. Amikor megtudta, hogy Magyarországon rengeteg lengyel menekült van, egy éjjel átszökött a határon és a bregensmajori lengyel katonai táborba ment. Innen a többi szökevénnyel együtt Balatonkilitire vitték őket, ahol a lakosság nagy együttérzéssel fogadta a lengyel katonákat. 1943 tavaszán, hogy ne kelljen visszamennie a bergensmajori táborba, ismét megszökött és a balatonfüredi Krumpach József bújtatta pincéjében. Kisgörbébe Hegedűs Sándor és családja fogadta be. 1945-ben a pápai Orosz katonai parancsnok tolmácsa lett. Pécsre 1948-ban került, ahol az uránbánya tolmácsa lett, később városunkban alapított családot. Közben idegenvezetőként is dolgozott, többek között a pécsi Bazilikában vezetett csoportokat. Ma nyugdíjasként él közöttünk és éremgyűjteménye rendezgetése közben, gyakran jut eszébe hazája... és az a viharos életút, mely osztályrészéül jutott.
 


Szólj hozzá!

2010.12.14. 17:54 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 112: Simon Béla, képzőművész (1910-1980)

Címkék: képzőművész simon béla városfoglalás pécs arcai parti galéria

„1928-1980 között a Képzőművészeti Főiskolán, Kolozsváron tanul; 1936-1939 között, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa. 1947-ig Budapesten, majd a baranyai Alsószentmártonban, 1960-tól haláláig Pécsett élt. Tanított a Pécsi Művészeti Gimnáziumban, művészeti titkára volt a Dél-Dunántúli Képzőművész szervezetnek. 1971-ben Munkácsy-díjat kapott. Munkásságában meghatározó erejű a táj és a környezet, amely mindvégig alapvető festőélménye. Képei a sárga, a kék és a vörös színekre s azokon belül is az árnyalatokban gazdag színvilágra épülnek. A falu mindennapjait, a szőlődombokat, kertek virágait festette a francia fauves, a német expresszionisták kései utódaként. A 70-es évek virágcsendéletein az elvontság határáig oldódik fel a tárgyszerűség, a kompozíció szerepét átveszik a színek.” Aknai Tamás művészettörténész
 


Szólj hozzá!

2010.12.13. 17:53 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 111: Kovács Szabó János (1944-)

Címkék: városfoglalás pécs arcai parti galéria kovács szabó jános mecsek egyeesület

1944. május 21-én született, 1967 óta él Pécsett. Gyermekkorától természetszerető, természetjáró ember. Híradás-technikusként dolgozott, ma nyugdíjas. 1993-ban újjászervezte az 1891-1948-ig működő Mecsek Egyesületet. Az ő megvalósult álma a közadakozásból felépült János-kilátó a Tubesen. A Tubes Kilátó Alapítvány titkára, motorja volt 1991-2001-ig. (Az első kilátó 1910-től 1981-ig állt, tervezőjéről, Rauch Jánosról nevezték el.) Mai természetjárók úgy érezzük, az új kilátó a mi „Tubes János”-unk nevét viseli.
 


Szólj hozzá!

2010.12.13. 17:52 pécs2010

Parti Galéria: Városfoglalás - Pécs arcai 110: Hodinka Antal (1864-1946)

Címkék: kutató ruszinok városfoglalás pécs arcai parti galéria hodinka antal

A magyarországi ruszinok világhírű kutatója, történész, egyetemi tanár, az MTA tagja. Ungváron érettségizett a Királyi Katolikus Gimnáziumban. 1891-ben a budapesti Tudományegyetem Bölcsészeti Karán doktorátust szerzett szláv filológiából, magyar történetből és oklevéltanból, majd 1896-ban teológiai diplomát kapott. Dolgozott Bécsben, mint könyvtáros, levéltáros, magántanárként pedig Budapesten a Pázmány Péter Tudományegyetemen. 1906-tól a pozsonyi Jogakadémián, 1916-tól pedig ugyanott, az Erzsébet Tudományegyetem professzora volt. 1923-tól Pécsre települt, ahol 1932-33-as években a Pécsi Erzsébet Tudományegyetem rektorává választották. Nagyon aktív évek következtek. Pécsett jelentek meg munkái, mint pl. a Négy egykorú jelentés az 1704-beli pécsi récz dúlásról. Hodinka Antal irányította az egyetem Rákóczi utcai épületének építkezését, ami most is áll. A pécsi ruszinok becsülik, felnéznek rá és tisztelettel adóznak emléke előtt.

 


1 komment