HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.09.03. 11:01 pécs2010

10. Parlag István (Rimaszombat, Szlovákia)

Címkék: zongora jukebox pánbalkán art piknik utcazongora projekt parlag istván

Jukebox-zongora

Koncepcióm alapja a hangszeren való játszás, a zene készítés örömének interaktív módon való bemutatása az utca emberének. Azoknak az embereknek, köztük nekem is, akiknek a zenekészítés fogalma kimerül egy 50 forintosban, amit bedobálnak a zenegépekbe. Ezért gondoltam arra, hogy a zongorát kisebb kiegészítő formával és festéssel átalakítom egy mindenki által jól ismert és kedvelt 70-es években használt jukebox-á (nem digitális, bakelit lemezeket válogató, és lejátszó zenegép).

Általában az emberek a zenekészítést örömként élik meg és pozitív élményként könyvelik el magukban, ezért is esett a választásom a 70-es években használt zenegépekre, mert burjánzó színviláguk és egyszerű alapformájuk, valamint mechanikájuk még ma is érdekes az emberek számára. Úgy gondolom, ha ezzel a külsővel felruházok agy pianínót, azzal közelebb kerülnének az emberek a zenekészítéshez. A forma és a színek egyértelműen utalnak arra, hogy ennek a doboznak köze lehet a zenéhez és megszokásból már az ember készítené a jól bevált 50-est, és még mielőtt rájön emberünk, hogy ez egy zongora, és megfutamodna, mivel még soha nem nyúlt zongorához, felfedezheti a kotta helyére erősített, leegyszerűsített tabulatúrát. Pécs lakossága az egyetemek es a határ közelsége miatt vegyes nemzetiségűnek mondható, ezért ebben a tabulatúrában 50-50%-ban szerepelnek magyar népdalok és ismert külföldi előadók dalai. Mivel egy hivatalos zongora-tabulatúra előképzettség nélkül szinte olvashatatlan, ezért használok egy nagyon leegyszerűsített verziót, hogy bárki tudjon valamilyen dallamot játszani a zongorán.

Célom, hogy bárkinek lehessen interaktív muzikális élménye és ez által közelebb kerüljön az emberekhez a zenehallgatáson kívül a zenekészítés is.

Helyszíne: Kultúrkert

forrás: panbalkan.hu

 

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr822262295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.