HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.08.30. 14:46 pécs2010

Ligatura és opciók: az El | Away-projekt építészeti kiállítása

Címkék: építészet elmenni gondolatébresztés el/away nádor galéria menni vagy maradni

Pécsen tették fel először a nyilvánosság felé fordulva a kérdést: Miért mennek/mentek el a tehetségek Magyarországról? A felvetés azonban újabb kérdést szül, kérdések egész sorozatát. Vajon ki a felelős ezért a jelenségért? Több lehetőség kínálkozik egy másik országban, kultúrában a tehetség bizonyítására? Megmaradhatnak-e a kötődések a távolból? A megbecsülés és az elismertség, a tehetség nagyobb támogatása a vonzó művészeink, orvosaink, építészeink számára?  Vagy csupán a sokkal kielégítőbb anyagi javak motiválják a távozókat? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat az El | Away projekt és indulatmentes párbeszédet hirdet mindenki számára egy programsorozat és egy honlap segítségével.

 

A megnyitón elsőként felszólaló, a teljes projekt megálmodását és létrejöttét jegyző Patartics Zorán arra vállalkozott, hogy megkérdezzen más-más szférában dolgozó embereket, művészeket, kutatókat, szociológusokat, politikusokat, szakembereket az elvándorlás és a más országban/városban való kiteljesedés jelensége miatt. A pécsi építész a fontos témát felvető rendezvénysorozat keretében kezdeményez párbeszédet és együtt gondolkodást. Ennek az egyik formája az Interneten megnyitott fórum-oldal, ahol mindenki elmondhatja tapasztalatait, észrevételeit, véleményét a sokakat érintő üggyel kapcsolatban. A projekt eszmei része mellett  építészeti, irodalmi, színházi és zenei programsorozatot szervezett segítségeivel, hiszen a probléma nem csupán egyetlen művészeti területen jelentkezik.

A színvonalas eseményeket indító építészeti kiállítás megnyitó  nagy érdeklődés mellett zajlott a Széchenyi téri Nádor Galériában. Kitekintve a nagyszerű kiállító tér üvegablakán épp a szomszédos dzsámira látni, amely a maga tökéletes harmóniájával komoly útmutatást jelenthet mind a személyesen megjelent építészeknek, mind a tárlatlátogatóknak. A tablók huszonhét építész hatvanhat elképzelt és megvalósult épületét, területrendezését mutatja be. Egyaránt látni külföldön és belföldön megvalósult terveket; egyesült államokbeli, németországi lakóépületek és közintézmények képeit, hazánkban lévő falusi általános iskola fotóját, finn építésszel közös modern kori templomtervet, a budapesti Kossuth tér területrendezési elképzelését, de rendhagyó belső kialakítású, íves felületekkel határolt szépségkapszulát is.

Sok bírálat éri napjaink építészeit országszerte, mégis elgondolkodtató, hogy ezek a szakemberek milyen szép sikerekkel büszkélkednek külföldön, ahol művészetük tovább fejlődik és kibontakozik; megbecsült tagjaivá válnak a jóléti társadalomnak, melyben élnek.

A kiálltás molinóit áttekintve különös felismerés, hogy a huzamosabb ideje külföldön élő, vagy külföldi alkotótárssal dolgozó építészek stílusa miként formálódik az újonnan megismert architektúra hagyományai által. Az adott ország írott vagy íratlan építészeti stílusához alkalmazkodik a tervező, munkáit a helyi lehetőségek, a környezetben, társadalomban tapasztalt ingerek, építkezési szokások inspirálják.

Ez a természetes folyamat teszi egyedivé munkájukat és a kiállításon is jól kivehető, megkülönböztethető stílusukat. Mindez a visszatérő magyar tervezők által hazánkba álmodott épületekben és azok terveiben is megmutatkozik, de több építész nyúl vissza a korábbi stílusok jellegzetességeihez is - így a Pécsett újra felfedezett Bauhaus-hoz, így színesítve városaink arculatát. A szépen rendezett kiállításon a földre ragasztott nagyméretű vörös nyilak vezetik végig a látogatókat a rövid életrajzok és a tervek kópiái között. A nyilak az elvándorlás szimbólumai, melyek a Nádor Galéria téglákig csupaszított vagy inkább belsőépítészeti felújítás előtt álló, és abban szándékoltan meghagyott tere, valamint a design-elemként funkcionáló hatalmas vaskövek jól rímelnek a tablók letisztult, hosszúkás alakú vonalvezetéséhez.

 

Patartics Zorán fontosnak tartja kiemelni, hogy nem akar ítélkezni senki felett, egyéni döntés az elvándorlás vagy maradás, célja inkább csak az okok felkutatása, a jelenség megfejtése és lehetőség szerint az, hogy találjuk meg a módot arra, hogy ezek a tehetséges emberek itthon is érezzék magukat jól annyira, hogy ne más országban vagy városban keressenek dicsőséget.

Szerző: Vida Virág
Fotó: Kovács Bence

forrás: kultura.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr472261929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.