HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.08.23. 16:27 pécs2010

A La Clique meghökkentő és perzselő hódítása

Címkék: cirkusz kabaré varieté ursula martinez la clique pécsi feszt café denis lock hamish mccann jean pierre poissonet wanda azzario david omer

Az öt alkalommal Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa program keretében egy cirkuszi sátorban vendégszereplő La Clique nemzetközi társulat produkciójának legfőbb erénye, hogy tényleg képes meghökkenteni a közönséget.

Nyolc különböző számot látunk, ezekből kettő valóban világszínvonalúnak tűnik és a többi előadónak sem kell szégyenkeznie, mert képes egyéni karakterét és profizmusát megmutatni az intim térben, ahol körben ül a közönség, a színpad egészen pici. Az előadás alatt lehet fogyasztani, hiszen végig működik a bár. A show közepén érkezik a spanyol származású korábban színészként is komoly elismertséget szerző Ursula Martinez és a merészen szenvedélyes vetkőző számával szinte felrobbantja a sátrat. Nem csak az erotikája perzselő Martineznek, hanem a színészi eszköztára is elsőrangú.

Az általa előadott első szám abból áll, hogy egy összehajtott zsebkendőt rejt el mindig más helyre, először még a ruhadarabjait használja erre a célra, amikor azoktól megszabadul, akkor is feltalálja magát és megoldja a rejtekhely problémáját. Aztán a második részben egy gitáros számot ad elő, már végig jelmezben, spanyol nyelvleckével és a liberális identitás nézeteit ismertető hatásos monológgal. Lebilincselő, nem felejtethető jelenség. Nem csodálom, hogy az esten konferansziéként is közreműködő Brett Haylock producer - rendező büszke arra, hogy Martinez a világjáró La Clique tagja. A cirkusz, a varieté és a kabaré határán mozgó előadás másik egyértelmű erőssége a berlini származású eredetileg tornásznak készülő David O'Mer, akit "kádas fiúként" emlegetnek, nem alaptalanul, hiszen a remek légtornász produkciójának alapeleme egy vízzel teli fürdőkád. O'Mer ruházata egyetlen farmernadrág, így a show (vizes) farmeres Adonisze nemcsak erejével és ügyességével hódítja meg a női szíveket, hanem az ízlésesen tálalt férfiasságával is.

A La Clique most látott humoros és groteszk jelenetekben bővelkedő műsora hét évvel ezelőtt született meg az Edinburgh-i Fringe Fesztiválra. Az előadásnak akkora sikere lett, hogy azóta járják vele a világot, Sydney, Melbourne, Montreal és Párizs után érkeztek Pécsre. Időközben változtak az előadók, előfordult, hogy valaki valamelyik fellépés színhelyén csatlakozott a csapathoz, otthagyva az ottani cirkuszt, vagy színházat. Nem említettem még az elragadó norvég gumiembert Frodo-t, aki magától érthető természetességgel bújik bele egy teniszütőbe vagy ül rá egy zsebkendőnyi dobozra. A svéd Carl-Einar Hackner bűvésznek és zenebohócnak is kitűnő, egyszerre szeretni valóan esendő és profi trükköző.

Jól illik a műsorba két duó az Ausztráliából, származó "Két angol úr" - Denis Lock és Hamish McCann - parádés erő és egyensúly mutatványa és a The Skating Willers művésznéven dolgozó Jean-Pierre Poissonnet, valamint Wanda Azzario alkotta páros a gravitációval harcoló száma. A bábokkal dolgozó montreali Cabaret Decadanse tagjai Serge Des Lauriers és Enock Turcotte ugyancsak egyéni ízt hoztak a show-ba, mint ahogy az ugrókötéllel és karikával ügyeskedő ausztrál Jess Love is nevéhez méltóan szerethető volt. A produkció után egyetlen hiányérzet fogalmazódott meg bennem: milyen jó lenne, ha pesti, (pécsi) éjszakában lenne állandó helyük, a La Clique-hez hasonló színvonalas varieté műsoroknak.

Balogh Gyula / Népszava

forrás: nepszava.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr692241252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.