HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.06.24. 17:30 pécs2010

Pécs dicsérete - Szónokvetélkedő

Címkék: véleménynyilvánítás kultúrkert gyenis tibor szónokvetélkedő pécs dicsérete

Pécs városát dicsérő beszédek összecsapását hallgathatjuk meg a Szent Iván-éj estéjén, június 24-én, 21 órakor kezdődő Szónokvetélkedőn a Kultúrkertben. A program atyja a 21 párbeszéd elnevezésű public art pályázat egyik nyertese, Gyenis Tibor, a Pécsett elő képző-, és fotóművész.

Gyenis Tibor pécsi képzőművész aktív részvételre invitálja az érdeklődőket: egy riportban megoszthatják közönségükkel dicséretük tárgyát, okát és formáját. Az aktivizálás eszköze egy szónokvetélkedő. A téma: Pécs dicsérete. A program két egységből áll: az első egy nyilvános vetítés, amin a jelentkezők rövid riportokban a zsűri figyelmébe ajánlanak egy általuk fontosnak tartott helyet, hangulatot, eseményt. A 2. egység egy nyilvános szónokvetélkedő, melyen a közönség szavazatai alapján díjak kerülnek kiosztásra. A program első felében a Ferencesek utcáján állítják fel a dicsérősátrat, a szónokvetélkedő pedig június 24-én, Szent Iván-éj estéjén lesz a Kultúrkertben, 21 órakor. (Esőnap: Június 25.) Itt kerül kiosztásra a közönség szavazatai alapján a három díj. (I.díj:140 000 Ft, II díj: 60 000 Ft, III.díj: 30 000 Ft.)

Gyenis Tibor arra buzdítja az érdeklődőket, meséljenek kameránk előtt a városhoz kötődő kedves emlékeikről, mutassák meg kedvenc helyüket, mondják el, miért figyelemre méltó egy általuk fontosnak tartott tér, épület, szeglet, vagy kert, legyen az saját, vagy nyilvános.

A hirdetések és személyes találkozók nyomán megbeszélt riportok nyilvános és utcai vetítése kitágítja és gazdagítja a városi teret, mert bepillantást enged a riportalany által izgalmasnak tartott helyekre, vagy élményeibe, illetve értékelési szempontjaiba. Az elhangzott vallomások aktivizálják a nézők pozícióit is indukálva a kérdést: kinek mi fontos, mi alapján dicsérhetünk.

A felhívás alapján az egyetlen kikötés a dicséret. A véleménynyilvánítás játéka ezúttal a pozitív, a dicsérhető jelenségek számbavételére késztet. Ez persze nem tiltja a kritika megfogalmazását, hiszen a dicséret tárgya- a pozitívum kijelölheti a kevésbé értékes helyét is. 

A szavakkal való bánás, a retorika alkalmazása a köztéren szinte csak a történelmi olvasókönyvek élménye. Gyenis Tibor pályázata kísérletet tesz az életterünkről való beszéd formáinak gazdagítására, illetve a kreativitás és véleménynyilvánítási jellemzők feltérképezésére.  A művész munkájának agyaga az érdeklődők részvétele, egymáshoz intézett szava, a másokban kiváltott gondolat és emóció. Az egymás között kialakuló kapcsolat, a gondolatok, érzelmek hatása és az erre adott válasz rajzolja ki a munka alakját.

A résztvevők díjazásban részesülnek, a szerény honorárium egyrészt gesztus, a befektetett munkáért és a játékszabályok elfogadásáért, másrészt kijelöli a komolyságát a profi irodalmi-előadói vetélkedők, és a kötetlen utcai játékok között.

A szónokvetélkedő nem egy tehetségkutató vetélkedő miniköltségvetésű változata, hanem a két fázis filmes rögzítése révén egy kísérletet jelent a városhoz való viszony artikulálásának lehetőségére. 

A dicséret filmes rögzítése nem csak a résztvevőknek biztosítja fellépésük továbbélését, hanem  lehetőséget kínál egy értelmezési keretnek, illetve háttér-információkat nyújthat egy szélesebb, akár művészeti, akár társadalomtudományi megközelítésnek.

További információ:

e-mail: szonok2010@gmail.com

tel: 30/ 315-77-58

forrás: ilovepecs.hu

A szónokokról készült videók itt megtekinthetők: youtube.com/pecsdicserete2010


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr752107102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.