HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.10.27. 15:02 pécs2010

Régen látott képek – Szász János hagyatékából

Címkék: kiállítás szász jános civil közösségek háza

A pécsi mester, Szász János (1925 – 2005) hagyatékából válogatott kiállítás az utóbbi évben sok helyen megfordult, olvashattuk a meghívásokat, a kitüntetett figyelmet, a felfedezés történetét. Ám az, hogy valóban komoly mesterről van-e szó, még most, félúton Stuttgart és Delhi között sem teljesen egyértelmű: ehhez a hagyaték mélyebb feltárása szükséges.

Most olyan képekből nyílik kiállítása, amelyek szárnypróbálgatások, a pálya elején tett kísérletezések eredményei. A későbbi, egyedi képi világú, nagy és mély feketékből és kiégett fehérekből álló képi világ már egy erős művészeti állásfoglalás tanúja, ezek a képek tették ismertté, ebből áll az életmű-válogatás, ez a Kincses Károly fotótörténész által megfogalmazott „szászos” világ.

A legtöbb korai képet utoljára 40-50 éve láthatta a nagyközönség, de eddig még soha nem látott kisméretű fotók, „zsengék” is szerepelnek közöttük, amelyek akár a pálya legjobbjai mellett is megállják helyüket.

Ekkor, az 50-es, 60-as években a család, a közvetlen környezet adtak lehetőséget a kísérletezésre, és már itt is látjuk a későbbi kompozíciós tehetség megnyilvánulását, sőt, egyes képeknél az egyedi nagyítási technika kifejlesztésére tett kísérletet. Itt még kérdőjelekkel találkozunk, talán ezért is alkalmasak – amellett, hogy a művészről alkotott képet kitágítják – arra, hogy a pálya felbecslésében segédkezzenek.

A kísérletezgetéseknek az 1958-ban alapított Mecseki Fotóklub adott kellő hátteret, itt lehetett megbeszélni a szakmai kérdéseket, zsűriztetni a képeket, és kiállítani. Találó tehát, hogy éppen a Fotóklub Halász Rezső Galériájában nyílhat meg e képekből kiállítás. A tárlat november 10-ig tekinthető meg naponta 8-20 óra között a Civil Közösségek Házában (Szent István tér 17.).

forrás: pecsma.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr502401527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.