HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.10.16. 20:02 pécs2010

Sokféleképp hiánypótló koncertek

Címkék: koncert karlheinz stockhausen filmzenék máv szimfonikus zenekar pannon filharmonikusok pte szigeti úti aula musikfabrik

Különböző stílusú hiánypótló koncerteknek lehettünk fültanúi Pécsett október első felében a PTE Szigeti úti aulájában, ahol a Pannon Filharmonikusok filmzenei ritkaságokat, a MÁV Szimfonikus Zenekar Amerikában világhírűvé lett magyar komponistákat mutatott be, a német musikFabrik együttes (képünkön) pedig két Stockhausen-bemutatót tartott.

Fotó: Bublik Róbert

A legnagyobb érdeklődés a Pannon Filharmonikusok Music by koncertjét előzte meg: ezerfős telt ház hallgatta az amerikai filmzenei ritkaságokat. Az igazat megvallva azonban a magas előadói színvonal ellenére kissé csalódás volt az est, az átütő erejű zenék kis száma miatt.

Korngold 1938-as Robin Hoodja ugyan finom ízléssel stilizált, de ma már kissé avíttan visszafogott volt, Rosenman Édentől Keletre című zenéje pedig csak egy rövid karaktervillanásra adott lehetőséget a zenekarnak. Az együttes Webber musical-slágerének, Az operaház fantomjának egyvelegével kárpótolta a közönséget.

A szünet után Rózsa Miklós El Cid – A legenda filmzenéje volt az első, sajnos túl rövid, de karakteres zene, majd az est első vastapsát John Williams: Schindler listája című Spielberg-filmzenéje hozta meg. A Pannon Filharmonikusok első Örökös taggá választott muzsikusának, Gyermánné Vass Ágnes Liszt-díjas hegedűművésznek varázslatosan szép szólójával. A végén John Williams Csillagok háborúja szvitje minden tekintetben kielégítette a közönség elvárásait.

A Filharmónia Mester-bérletében fellépő MÁV Szimfonikusok két, Amerikában világhírűvé lett magyar zeneszerző, a Bátaszéken született, zenei tanulmányait Pécsett kezdő Zádor Jenő és a Ben Hurt is komponáló Rózsa Miklós műveiből adott hiánypótló koncertje aratott sikert.

Az első részt Zádor darabja nyitotta precíz, stílusos hangzással, majd Rózsa ugyanabban hegedűre, csellóra és zenekarra írott műve hangzott fel. A koncert második felében pedig Zádor sokszínűen modern „5 kontraszt”-ja nyújtott felfedezés erejű élményt, a Magyar caprice és a Csárdás rapszódia pedig egységesen felépített, fergeteges előadásban szólalt meg.

A legendás német kortárszenei együttes, a musikFabrik a német avantgárd zeneszerző, Karlheinz Stockhausen nem sokkal halála előtt komponált Hang című sorozatának „Ébredés 12. óra” és „Ragyogás 10. óra” című darabjainak magyarországi bemutatóival Pécsett csak nagyon ritkán hallható kortárszenei missziót teljesített. Az együttes egészen káprázatos színvonalú, koncentrált és virtuóz játékot produkált.

Kovács Attila zenekritikája.

forrás: pecsma.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr22379777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.