HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.09.25. 11:16 pécs2010

Fiatal kortárs művészek veszik birtokba a várost

Címkék: munkácsy mihály utca rendelőintézet jeune création européenne biennale itinerante d’art contemporain fiatal európai alkotók

Idén ősszel fiatal nemzetközi kortárs művészek munkái veszik birtokba Pécs belvárosának egyik elfelejtett épületét, a Munkácsy Mihály utcai, pár éve bezárt rendelőintézetet.

A Fiatal Európai Alkotók (Jeune Création Européenne – Biennale Itinerante d’Art Contemporain) elnevezésű, nyolc város és nyolc kurátor együttműködéséből született utazó kiállítás a jelen inspirálta alkotásokkal kaleidoszkópszerűen izgalmas képet nyújt a kortárs európai színtérről. A tárlat megnyitója szeptember 25-én 19 órakor lesz az egykori SZTK épületében (Pécs, Munkácsy Mihály utca 19.)

Minden ország tíz művész munkájával képviselteti magát, közöttük a festményektől a grafikákig, a fotográfiákon át a videóinstallációkig számos stílus találkozik egymással. A partnerek: Ausztria – Salzburg (Dietgard GRIMMER), Franciaország – Montrouge (Stéphane CORREARD), Litvánia – Klaïpeda (Goda GEDRAITYTE), Magyarország – Pécs (STENCZER Sári), Olaszország – Genova (Sandra SOLIMANO), Spanyolország – Hospitalet de Llobregat (Mario PASQUALOTTO), Szlovákia – Pozsony (Beata JABLONSKA), Portugália – Amarante (Gisela LEAL)

A tárlat a következő kérdésekre kereste a választ: Milyen különbségek és hasonlóságok rejlenek a kontinens különböző pontjain keletkezett művekben? Mi az, ami ma foglalkoztatja az európai művészek fiatal generációját? Megszólítják-e a különböző történeteket és álláspontokat képviselő alkotások a magyarországi nézőközönséget? És főként, hogyan folytatnak a kiállított műtárgyak párbeszédet egymással és befogadóikkal a furcsa helyszínen, ahol nemrég képzőművészeti alkotások helyett embereket gyógyítottak.

A kiállítók között található tíz magyar művész is, akiknek munkáit tavaly egy zsűri választotta ki a Fiatal Kortárs Állásfoglalások címmel megrendezett kiállításról (www.fika.hu) így ők képviselik hazánkat ezen a nemzetközi biennálén. A Franciaországból indult program fődíját magyar alkotás nyerte el, egy képzőművészekből és építészekből álló csoport (HÜBLER János Mihály – RÁCZ Márta – SZENTIRMAI Tamás – VÁGI János), Növekedési struktúrák – Az anyag metamorfózisai című munkája. A tárlaton a két évvel ezelőtti fődíjasnak, Marie-Odile HUBERT-nek külön egyéni kiállítása látható.

Az eddig Montrouge-ban, Klapeïda-ban és legutóbb Pozsonyban bemutatott kiállítás most a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat és Pécs városának segítségével érkezik Magyarországra. A tárlat 2010. szeptember 26 – október 17. között látogatható kedd – vasárnap 11-19 óra között.

forrás: pecsma.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr522329100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.