HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.09.22. 13:32 pécs2010

Siketek találkoznak a kulturális fővárosban

Címkék: sinosz jelnyelv siketek siketek világnapja fesztivál

Szeptember 23-25. között Pécsett rendezik a „Siketek Világnapja Fesztivál – Pécs 2010” című rendezvényt, amely a saját nyelvvel, így saját kultúrával rendelkező kisebbség, a siketek világát hozza közelebb a hallókéhoz. A Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott eseményen több közösségi rendezvény is lesz.

A fesztivál célja nemcsak az, hogy a többi megyéből is nagy számban ide érkező siketek és nagyothallók találkozhassanak, hanem az esemény kapcsán létrejöjjenek olyan „termékek” is, amelyek a program lezárása után is hosszú távon fennmaradnának.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) pécsi központjában például fotókiállítás nyílik a helyi szervezet életéről. A tervek között szerepel egy emlékfal létrehozása is, melyre minden hozzájuk látogató felírhatná üzenetét. A programok egy részét a SINOSZ Megyei Szervezetének központjában rendezik meg, míg egyes programokba szeretnék a szélesebb közönséget is bevonni.

A programok elsődleges célja a kultúrák találkozása. A siketek anyanyelvét, a jelnyelvet sokan nem ismerik, számos tévhit és helytelen előítélet övezi azt. Mindez nagymértékben hozzájárul a siketek elszigetelődéséhez, és egyfajta öngerjesztő szegregációjához, mely táptalajul szolgál a hallókkal szembeni bizalmatlanságnak.

A programok azt a célt szolgálják, hogy hallók és siketek közös élményeket szerezve bepillantást nyerjenek egymás kultúrájába, életvitelébe. Másrészt kiváló alkalom, hogy Pécs és az EKF szellemiségét megismerjék az országban élő hallássérültek. Ilyen módon két esemény: az EKF és a siketek világnapja is összekapcsolódik.

Rövid távú cél, hogy a rendezvény során a Pécsre látogató hallássérült személyek az ő igényeiknek megfelelő, teljesen akadálymentes módon betekintést nyerjenek Európa Kulturális Fővárosának múltjába és jelenébe, illetve, hogy hallók és siketek közösen szerezzenek élményeket, mindkét fél megfelelően tájékozott legyen az érdekvédelem és a tolmácsszolgálat munkájáról, a hallássérültek jogairól és lehetőségeiről.

A szervezet 2006-ban megalakult siketekből álló tánccsoportjának bemutatója, a Ludas Matyi rövidített változatának jelnyelven történő előadása, fantasztikus élményt jelenthet mindenkinek. A jelnyelv népszerűsítését szolgálja az ismert költemények jellel való kommunikálása is, így ezekből is akad majd bőven a rendezvény ideje alatt.

A Kaposvári Pedagógiai Fejlesztő és Módszertani Központ pantomim csoportja – szintén hallássérültek – színvonalas programmal színesíti világnapi programot. Nagyothallók számára előadást, bemutatót terveznek a gyógyászati segédeszközök ellátása és egyenlő esélyű hozzáférése érdekében.

A Siketek Nemzetközi Szövetségének határozata alapján 1958 óta minden év szeptemberének utolsó hetében siket és nagyothalló közösségek ezrei emlékeznek meg a Siketek Világnapjáról Indiától Kuala Lumpuron, Malaysián, Anglián, Dél-Afrikán, Ausztrálián át egészen Magyarországig. Az évente megrendezett esemény a siketek és nagyothallók körében nagy népszerűségre tett szert.

A részletes program:

2010. 09. 23. A programsorozat megnyitása fotó- és hobbikiállítással, emlékfal-leleplezéssel.
2010. 09. 24. Séta a megújult történelmi belvárosban jelnyelvi idegenvezetéssel, a Várostörténeti Múzeum megtekintésével.
2010. 09. 25. Színpadi programok a Pécs Plázában, a Pláza parkolóban Road-show 13 órától.

forrás: pecsma.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr762317836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.