HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.09.15. 13:58 pécs2010

Zenével, tánccal és fényfestéssel nyit az Örökség Fesztivál

Címkék: 30y fényfestés örökség fesztivál pécs napok gólyalábasok élményműhely

Csütörtök délután fúvószenével és nemzetiségek táncával veszi kezdetét az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok. A nyitónap emellett a 30Y és az Anyswing koncertjével, valamint horvát-magyar programokkal várja a közönséget, a gyermekek pedig az ÉlményMűhelyben és a Kreatív játszóházban ügyeskedhetnek. A fesztiválnyitányt a székesegyházat beborító esti fényfestés zárja.

Pécs 2010

Szeptember 16-án a belvárosban már kora délután gólyalábasok és zászlóforgatók hívogatják a járókelőket a főtérre, ahol 15 óra után pécsi fúvószenekarok zendítenek rá a muzsikára.

Négy órakor Dr. Páva Zsolt polgármester nyitja meg a tizenegy napos összművészeti eseménysorozatot, melyet követően a Magyar Honvédség kaposvári, székesfehérvári és tatai fúvósegyüttesei mutatnak be "gyep-showt" a kövezeten.

Valamennyi zenekar közös koncertje nyomán, öt óra után pedig a Pécs-környéki nemzetiségek hagyományai veszik át a főszerepet – a "Tér-tánc " című eseményen ugyanis a régió magyar, horvát, német és cigány zenei és táncos öröksége elevenedik meg, csaknem kétszáz fiatal táncos és zenész jóvoltából. A lánctáncba a közönség is bekapcsolódhat.

Mindeközben a gyermekek az Apáczai ÁMK-ban és a Sétatéren tanulhatnak játszva az ÉlményMűhely kertvárosi programsorozatán, illetve a Kreatív játszóház sétatéri helyszínén.

A horvát-magyar kulturális kapcsolatok ápolása jegyében, a fesztiválrendező Pécsi Kulturális Központ és a zágrábi Dubrava Népfőiskola együttműködése nyomán az August Šenoa Horvát Klubban Lada Žigo és Zoran Ferić várja író-olvasó találkozóra az érdeklődőket, a Bóbita Bábszínház pedig drámaelőadásnak ad otthont, melyen a zágrábi csapat multimédiás projekttel mutatkozik be, a Babits Gimnázium Pódium Színpadának előadása kíséretében.

Az este további része kitűnő koncertekkel telik – a Barbakán várárokban hattól a pécsi Anyswing játszik dzsessz-sztenderdeket és saját feldolgozásokat, a nyolc órai harangszót követően pedig a 30Y zenekar szolgáltat fergeteges bulizenét a Dóm téren összegyűló fiataloknak.

Beck Zoliék színpadra lépésének különös apropója, hogy éppen tíz évvel ezelőtt ugyanezen a színpadon játszották egyik első koncertjüket, mely után aztán a csapat csakhamar a hazai könnyűzenei paletta egyik legnépszerűbb együttesévé vált.

Pécs 2010

A nyitónap programjának méltó és látványos befejezéséről a székesegyházra vetített fényfestés gondoskodik – a bazilika homlokzatán Pécs kulturális örökségéből táplálkozó ornamentikák váltják egymást négy képben, felvonultatva egyebek mellett Vasarely és Zsolnay művészetének jellegzetes motívumait. Az alkotás képei pár perc erejéig már a nyolc órai koncert előtt felvillannak, teljes egészében azonban késő este, tíz és éjfél között tárul az arra járók szeme elé a nem mindennapi alkotás.

A fényfestés a csütörtöki nyitányt követően már csak a pénteki estén lesz látható, a fesztivál azonban további tíz napon át, szeptember 26-ig kínálja a legkülönfélébb programok kavalkádját a közönségnek – többek között a Mahala Rai, a Tátrai Band és Szalóki Ági fellépésével, a IV. Bordal Világfesztivál dalnokaival, valamint a régió kitűnő borainak kompániájával.

Teljes fesztiválprogram itt olvasható.

forrás: hirado.hu

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr312298004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.