HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.09.04. 13:36 pécs2010

A világ legöregebb szőlőtőkéje Pécsett

Címkék: guiness rekord maribor szőlőtőke tóth ödön

Messzi földről csodájára járnak a világ egyik legöregebbnek számító évről-évre kiváló termést hozó szőlőtőkéjének, amely Pécs belvárosának egy kis udvarában van elrejtve, a Papnövelde utcában. Világszám lehetne, de meg vannak számlálva napjai.

A hivatalos - a Guinness rekord szerint - a szlovéniai Maribor büszkélkedhet a világ legidősebb 350 éves szőlőtőkéjével, a nem hivatalos rekorder azonban Pécsett él egy ennél öregebb, török kori szőlő a belváros egyik szűk udvarában, a turisták szemétől rejtve. A kíváncsiskodók hajnalban is képesek felzargatni a családot, ezért a tulajdonos szeretné titokban tartani a pontos címet, csak annyit enged elárulni, hogy a történelmi belváros északi felében nem messze a városfalnál található. – 1971-ben költöztünk ide, azóta évente nagyjából száz kilógramm termést hoz, de nem minden évben érik be teljesen, ezért általában az első hó leeséséig fenthagyjuk a fürtöket, majd a spájzban érleljük tovább – mondta a Pécsi Napilapnak Tóth Ödön, a gazda.

Tömegével csüngenek rajtuk a 25-30 centis fürtök, a tőke kerülete csaknem egy méter. Korát 450 évre becsülik, valamikor a török időkben az 1500-as évek második felében ültethették. Egy Itáliából származó fajtáról van szó, neve Rosa menna di vacca vagyis magyarul rózsaszín tehéntőgy valószínűleg, mert érett formában arra hasonlít – mondta a Pécsi Napilapnak Lisicza István borász. Egy nagyon sokáig és későn termő csemege fajta, augusztus végén kezd érni, de még a karácsonyi asztalra is jut belőle, annyira húsos, kemény szemei vannak, nagyon jó ízű terméssel - kemény bogyói miatt - még befőttnek is elrakható – tette hozzá a borász.

A szőlőfa világszám lehetne, ha úgy kezelnénk, ahogy a Szlovének teszik azt Mariborban. Az ottani Öreg Szőlő hivatalosan is a szlovén város természeti és kulturális örökségének része. A szőlőtőke a Maribor Lent negyedében álló egyik ház előtt áll, többméteres hajtásai a ház ablakai alatt húzott rácsozaton futnak. A 300-350 éves növény mind a mai napig bőven terem, metszése és szüretelése minden évben népünnepély. Maribor polgármestere minden évben ajándékoz szőlővesszőt más városoknak és térségeknek a barátság és együttműködés jegyében.

Nálunk csak néhányan tudnak róla, hogy milyen kincs van Pécs birtokában. Állapota a tulajdonos szerint kataszrofális, évől évre romlik. Ha nem gondozza senki, úgy járhat, mint az Anna utcában lévő szintén több száz éves Kadarka fa, vagy a szkókói Kaliforniai mamutfenyő, amelyek nyom nélkül tűntek el az elmúlt években. - A rendszerváltás óta, azaz 20 éve nem gondozza senki, előtte rendszeresen jártak ide tisztogatni, metszeni - mondja a tulajdonos. Ezt Lisicza István is megerősíti. - Valóban sokat foglalkoztunk a szőlővel, több borász társammal rendszeresen gondoztuk a védett matuzsálemet, de az új világban már senki sem kért fel minket erre - mondta a borász.

forrás: pecsinapilap.hu


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr12292724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madg 2011.02.11. 18:31:29

S vajon a tulaj miért nem gondozza?
Inkább panaszkodik. Elképesztő.