HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.09.04. 11:03 pécs2010

11. Szitás Bernadett – Bessenyi Zsuzsanna (Budapest)

Címkék: zongora széchenyi tér szitás bernadett pánbalkán art piknik utcazongora projekt bessenyi zsuzsanna

Zongora. Egy hangszer a térben. Egy szólam a szélben. Egy akkord, amint kilép a dobozból és szárnyra kél. Egy gömb. Mely elemeli a zenét, elemeli a hangszert. A zene. Hangjai elmossák a határokat, felszámolják a különbségeket, ezért egységesen fehér, mely tiszta, s mégis benne rejtezik a spektrum teljes gazdagsága. Zene, mely a magánynak és a társaságnak egyaránt tápláléka, az egyén és a csoport szabadsága. Léghajónk gömbjén földünk. A kosár maga a zongora, melyhez odaülünk, s játékunkkal utazunk. Bárhová. Minden nyelven játszhatunk, minden embert megszólíthatunk. Zene. Egy igazi világnyelv.

Szitás Bernadett: Miért jó ez az egész, amit úgy hívunk alkotás? Mert teremteni felemelő élmény, átlendít a hétköznapok monoton folyamán és csökkenti a mulandóság leküzdhetetlen szorítását. Belső erő, energia, amivel a puszta létrejövő tárgyi valóság feletti tartalmak kifejezhetőek. Értelmet nyer az értelmetlen, formát az alaktalan, átadható a kimondhatatlan. Mikor jó igazán? Ha a katarzis kettő síkon is megszületik; mind az alkotó folyamat során a művészben, mind a szemlélőben a már kész mű befogadása kapcsán.

Besenyei Zsuzsanna: Intermediális művészetekkel foglalkozom, kínálkozó kifejezési módokat kutatok. Megérintenek az esszenciális pillanatok, melyek lyukakat szakítanak életünk szürke szövetén. A rések, melyeken áthatol a fény felébresztve a látókéreg szunnyadó barázdáit. Emlékek, melyek marionettbábukká avanzsálják szabadságért nyöszörgő elménket. Hangulat és pillanat – Az élet esszenciája. Művészet – egy nyom a világban, s a művész maga – a továbblépő indulat.

Helyszíne:  Széchenyi tér

forrás: panbalkan.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr472262302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.