HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.08.31. 17:25 pécs2010

Harminchárom kamera figyeli a várost

Címkék: rendőrség kamera bűnmegelőzés páva zsolt térfigyelés zsolnay kulturális negyed pécsi konferencia és koncertközpont

Az elmúlt hónapok során, az Európa Kulturális Fővárosa-program keretében kialakított térfigyelő rendszer központjának hivatalos átadójára hétfőn került sor. A rendszer "agya" a rendőrség Athinay úti központjában kapott helyet, s hétfőtől már élesben figyel a Nagy Testvér.

A Baranya megyei rendőrkapitány, Dakos József és Páva Zsolt pécsi polgármester részvételével avatták fel hétfőn a központot. A kulturális fővárosi program köztér-megújítási projektjének részeként 33 kamerát helyeztek el a megszépült városrészek új terein. A technika alkalmas arra, hogy egy-egy adott helyszínen az esetleges bűncselekmények elkövetőit is azonosítani tudják, s az avató keretében megtartott sajtótájékoztatón a főkapitány úgy fogalmazott: a járőrök öt percen belül a helyszínre érkeznek a riasztást követően, s a jogsértések nem maradnak megtorlás nélkül.

Páva Zsolt polgármester hangsúlyozta: Pécs más hazai nagyvárosokkal szembeni lemaradását hozta be azzal, hogy a kulturális fővárosi évben, a programhoz kapcsolódóan létrehozta a most átadott hálózatot. Mint mondta, a rendszer elsősorban preventív jellegű, azaz a bűnmegelőzést szolgálja, s a hálózattól azt várják, hogy a sokak által kedvelt, már elkészült tereken csökken majd a vandalizmus, a bűncselekmények száma.

Az önkormányzat közbiztonsági tanácsnoka, Schmidt József közölte: hosszú utat jártak be, hiszen már a rendőrséggel 2000-ben megkötött együttműködési megállapodás tartalmazta a térfigyelő rendszer felállításának fontosságát, majd a 2004-es közbiztonsági koncepcióban ez az igény ismét előtérbe került, de a források hiányában a hálózat működésbe lépésére csak most kerülhetett sor.

A projekt bekerülési költsége 80 millió forint volt; s az adott közteret felújító cégek ugyanazt a vállalkozást bízták meg a technika felszerelésével, így biztosítva az egységes működést. A 14 helyszínre telepített képfelvevők többsége 360 fokos szögben forgatható, s öt darab zoomolható kamerát helyeztek el. Az éjszakai üzemmódban is dolgozó felépítmények rendkívül jó felbontású színes képet rögzítenek, amelyeket – a hatályos jogszabályok szerint bűncselekmény, szabálysértés hiányában – öt napig őrizhetnek meg, s a felvételek bizonyító erővel bírnak. A városi tereket pedig már hétfőtől 24 órán keresztül közterület-felügyelő és rendőr vigyázza majd.

A városi projekthez a későbbiekben – s még a korábbi elképzelések szerint – a rendőrség által létrehozandó hálózat is csatlakozna. Ez utóbbit egyelőre leállították, több más központi beszerzést igénylő projekttel együtt. Nagy Csaba alpolgármester, országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban elmondta: azon dolgoznak, hogy mihamarabb elstartolhasson ez a – jelen esetben – 32 tagból álló fejlesztés is. A figyelő hálózat kapcsán még elmondta: az átadás előtt álló Tudásközpontot már jelenleg is hasonló rendszer védi, s azt tervezik, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed, valamint a Pécsi Konferencia- és Koncertközpont, illetve az ezen két beruházás közötti sétány is ilyen védelmet kaphasson.

forrás: pecsma.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr432261955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.