HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.08.29. 15:43 pécs2010

Közreműködik: a zongora

Címkék: zongora pánbalkán art piknik projekt pánbalkán art piknik utcazongora projekt luke jerram esma redzepova alexander balanescu

Egy bárokból ismert, zenegépnek álcázott pianínó áll magányosan, de büszkén a Kultúrkert Piknik parkjában Pécsett. Billentyűzete nincs lezárva, nem tettek rá lakatot láthatatlan kezek, mint az iskolák ének termeiben. Luke Jerram szabadtéri installációja arra vár, hogy embereknek adjon találkozási - és kapcsolódási - pontot, lehetőséget az EKF Pán Balkán Art Piknik programsorozat keretében, mely augusztus 30-án veszi kezdetét a kultúra európai fővárosában.
A zongoránál: Luke Jerram 

Az installáció valójában csak gondolatban születik meg. A hangszer ugyan színes és díszes, de mégis megmarad annak, ami: pianínónak. Átlényegülését a szokatlan helyszín és a tárgyhoz  tapadó asszociációk és tapasztalatok adják. Valahol Európában, Európa kulturális fővárosában az a végső rendeltetése, hogy emberek álljanak meg mellette, óvatosan leüssenek egy-egy hangot vagy határozottan a billentyűk közé csapjanak. Közben a zene erejével közelebb kerülhetnek egymáshoz, hiszen "a zene az kell, mert körülölel és nem veszünk majd el."

Erre az idézetre talán nem gondolt a projekt megálmodója Luke Jerram, mégis hasonló indíttatásból ered elképzelése. A sajtótájékoztatón az ötletgazda elmondta, hogy Pécs előtt már harminc ország háromszáz zongorája szerepelt a világ nagyvárosaiban  szép sikerrel  az "utcazongora projektben", ahol a mágikus hangszer intermezzójának köszönhetően  - az ismeretlenekkel folytatott egyszerű köztéri beszélgetések és a  baráti ismeretségeken kívül - mára már házassággal végződő szerelmek is szövődtek.

A szervezők az EKF keretében az installáció dekorálását javasolták és ebbe a munkába szerették volna bevonni a pécsi művész szakos egyetemi hallgatókat is. Pályázatot írtak ki, melynek  győztese elnyerte a lehetőséget az első magyarországi köztéri pianínó kidíszítésére. A fekete alapszín mellett a zenegépre jellemző élénk színek határozzák meg a formájában is némiképp megváltozott szerkezetet, melyre Szalay Tamás és Luke Jerram ünnepélyes keretek között közösen ragasztotta fel a "Play Me, I am Yours!" feliratot, a zongora-projekt elnevezését a sajtóeseményen. A zongora kottatartóján jól ismert dalok egyszerű, laikusok számára is olvasható (számokkal jelölt) kotta található, ezt lehet használni mindenkinek a rögtönzött utcai blattoláshoz. Az Olvasóliget szomszédságában felállított hangszer kissé  eldugott helyre, a Kultúrkertbe került, talán a program hivatalos megnyitóján, augusztus 30-án már  Pécs valamelyik újonnan felújított közterére kerülhet. Ha marad, remélhetőleg akkor is beváltja a kellemes kerthelyiségben a hozzá fűzött reményeket.

A kivételes küldetéssel felruházott utcai hangszer mellett a szokványos köztéri társasági hely, tárgy a pad. A pad talán az egyik legismertebb általánosan elfogadott szimbóluma a találkozásoknak és alaktól, helytől függően változik az a miliő is, amelyet maguk körül teremtenek meg. A street-art irányzatba tartozóan, egyfajta tér-rehabilitációs program keretében kerülnek fókuszba ezek a köztéri bútorok idén Pécsett, az Északi Várfalsor sétányon - Párizs és Liége példáját követve. Ahogyan Rezsenya Katalin fogalmazott: a pad visszafogott, de érzékeny köztéri bútor, eszerint kell használatba vennünk. A Pán Balkán Art Piknik program nem csak Luke Jerram-nak kínálta fel a lehetőséget, hogy installációival kaput nyisson az emberek között, hanem az épitész szakos hallgatóknak is. Rezsenya Katalin fontosnak tartja a diákok effajta részvételét, hiszen  - mint elmondta - a projekt által a diák kiléphet a műteremből valamint a kiállítótér zárt világából és nyomot hagyhat munkájával maga után.

 

Szalay Tamás a Pán Balkán Art Piknik legfontosabb célkitűzéseit emelte ki. Eszerint a program elnevezése utal a Pán Európai Piknikre is. A két eseményen a közös idea a határok lerombolása, átlépése a kapunyitás problematikája, hiszen Pécs - sok egyéb feladata és funkciója mellett  "kapuváros" a Balkán felé. A kultúrát mi magunk hozzuk létre, csakúgy, mint a létrejövő történeteket, melyek alakíthatják egy város történelmét. A Pán Balkán Art Piknik programsorozat leglátványosabb része a pianínó és a padok streat-art projektje, de a programok keretében a városba érkezik szeptember elején a sajátos stílusban zenélő virtuóz hegedűművész Alexander Balanescu és Esma Redzepova is.

 

Szerző: Vida Virág
Fotó: Kovács Bence
 
forrás: kultura.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr482261915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.