HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.08.26. 11:44 pécs2010

2. Budapest Art Brut Galéria

Címkék: zongora pánbalkán art piknik utcazongora projekt play me i’m yours! budapest art brut galéria

Társadalmi szinten a pszichiátriai betegek megítélése nem kedvező, a negatív előítéletek nem segítik elő az érintett személyek társadalmi reintegrációját.

Ezekre az emberekre jellemző az elszigeteltség, a bizalmatlanság. A gyógyszeres, a szocio- és pszichoterápia mellett bizonyítottan jó hatással van a betegek gyógyulására és a rehabilitációjukra az alkotó tevékenység, a művészi kreativitás folyamata és a létrehozott művészi alkotások környezet által történt elismerése és elismertetése.

A Budapest Art Brut Galéria állandó nyitva tartással működő kiállítóhely, ahol lehetőség nyílik az art brut művészek alkotásaiból létrehozott gyűjtemény bemutatására, a műértő nagyközönség, a művésztársadalom és a művészeti élet véleményformáló képviselői felé való közvetítésére, ezáltal elősegítve a pszichiátriai betegekről társadalmi szinten kialakult sztereotípiák feloldását.

A Galériában art brut alkotóműhely működik, ahol klienseink megismerkedhetnek a különböző képzőművészeti technikákkal és megtapasztalhatják az alkotás örömét.

A Budapest Art Brut Galéria zongorája egy közösen, a betegek és a Galéria dolgozói által készített alkotás. A mi zongoránk Noé bárkájának történetét dolgozza fel. A hangszer teste Noé bárkáját mintázza, az art brut hajóját, amely eszközként szerepel a pszichiátriai betegekkel szemben a társadalomban élő előítéletek feloldására. A Galéria egy óvó burkot von a betegek köré, amely védi őket az özönvíztől- a társadalom tengerében gerjedő, örökös konfrontációtól.

Nagyon fontos, hogy a társadalomban élő negatív berögződéseket, csak közös erővel tudjuk megváltoztatni. A közösségi erő jelenlétét a zongorán girlandszerűen összefonódó kezek jelképezik, az egymásról festett portrék az összetartozás eszméjét erősítik a páciensekben.

A zongora a művészet (zene) erejét szimbolizálja, melynek segítségével a társadalom és a fogyatékkal élők közötti falak leomlanak.

A mű bemutatása hozzájárul a pszichiátriai betegek társadalmi reintegrációjához.

HELYSZÍNE:  KÖZTÁRSASÁG TÉR

forrás: panbalkan.hu

 

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr872262235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.