HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.08.24. 19:09 pécs2010

Költöznek a könyvtárak a pécsi tudásközpontba

Címkék: költözés pécsi tudományegyetem pécs2010ekf tudásközpont csorba győző emlékszoba gábriel róbert

Mintegy egymillió dokumentum - könyv, folyóirat, CD és kotta - költöztetése kezdődött meg az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program nagyberuházásaként épülő Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontba hétfőn.

"A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtárnak, a Pécsi Tudományegyetem Központi Könyvtárnak és az egyetem jogi és közgazdasági szakkönyvtárának húsz polcfolyókilométernyi anyaga ládákba helyezve harmincöt nap alatt kerül az új helyére" - mondta el Fischerné Dárdai Ágnes, az egyetemi könyvtár főigazgatója az MTI-nek. Hangsúlyozta: az összeköltözés igazi kuriózuma, hogy ez az első alkalom Magyarországon, amikor egy egyetemi és egy közkönyvtár közösen nyújt szolgáltatásokat az olvasóközönségnek.

A főigazgató hozzátette, hogy a két könyvállomány a tervek szerint október 22-től, egymástól nem elkülönítve, hanem együtt lesz elérhető a tudásközpontban. Az új épület első emeletén főként a megyei-városi könyvtár szépirodalmi és nyelvészeti könyvei, a másodikon a központi könyvtár tudományos gyűjteménye, a harmadikon a jogi és közgazdasági szakkönyvtár, a negyediken pedig a megyei-városi intézmény zenei és gyermekrészlege kap helyet. Az egyetemi könyvtár muzeális könyvei a Szepesy Ignác utcában maradnak.

Fischerné Dárdai Ágnes kitért arra, hogy a költözés mintegy száz könyvtáros több mint kétéves, "emberfeletti előkészítő munkájának eredménye". "Mivel úgy tartjuk, minden könyv elvész, amely nem a megfelelő helyre kerül, a szállításhoz logisztikai terv készült, a könyvek pedig azonosító számot kaptak, hogy a ládákból kikerülve a megfelelő polcokra kerüljenek" - jegyezte meg.

Szólt arról, hogy a tudásközpontban működő integrált elektronikus könyvtári rendszer lehetővé teszi, hogy az olvasók önállóan, könyvtáros segítsége nélkül is kölcsönözzenek könyveket, melyeket komoly vagyonvédelmi kapurendszer véd a tolvajoktól.

Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár igazgatója ehhez hozzátette, hogy az új épületnek köszönhetően XXI. századi alapokra helyezve nyithatják meg helytörténeti és nemzetiségi gyűjteményüket, valamint átalakított gyermekkönyvtárukat és megújult zenei gyűjteményüket.

Fischerné Dárdai Ágnes sajnálatát fejezte ki, hogy a tudásközpont könyvtára az informatikai eszközbeszerzések elhúzódása miatt nem nyithat meg a következő egyetemi szemeszter kezdetére, de a kari könyvtárak a hallgatók rendelkezésére állnak. Szabolcsiné Orosz Hajnalka azt közölte, hogy jelenleg mindkét intézmény zárva tart, de a kisebb fiókkönyvtárak folyamatosan látogathatóak. A központi és a megyei-városi könyvtárból korábban kikölcsönzött könyveket pedig a tudásközpontba kell visszavinni.

A mintegy 4,6 milliárd forintból, európai uniós támogatással épülő, 13 ezer négyzetméteres tudásközpont Pécs, valamint a régió információs és dokumentumigényét szolgálja majd, de alkalmas lesz közösségi, kulturális és szabadidős programok befogadására is.

A Kaptár névre keresztelt négyemeletes épületben az integrált könyvtár mellett két, egyenként 200 férőhelyes előadótermet és egy 150 embert befogadó konferenciatermet is kialakítanak.

Gábriel Róbert, a PTE korábbi rektora az intézmény tavaly őszi alapkőletételekor azt mondta: elképzelhető, hogy a digitális információáramlás erősödése miatt a tudásközpont lesz az utolsó épülő könyvtár Magyarországon, amely azért igyekszik majd megfelelni a XXI. századi elvárásoknak, s érdekes programokkal szolgálni nemcsak az egyetemi hallgatóknak, hanem az általános és középiskolásoknak is.

forrás: pecsinapilap.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr212247211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.