HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.08.21. 15:01 pécs2010

Egyetemi tanévnyitó a Tudásközpontban

Címkék: kaptár tanévnyitó pécsi tudományegyetem tudásközpont zsolnay kerámia egyetemi könytvár csorba győző emlékszoba

Jövő hét elején kezdődik a hatalmas könyvállomány átköltöztetése, illetve a még hiányzó berendezési tárgyak leszállítása.

A Pécsi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülése keretében avatja fel a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontot Hargitai János, a megyei közgyűlés elnöke és Bódis József, az egyetem rektora szeptember 8-án.

Jövő héten kezdődik a költöztetés

Várhatóan napokon belül megérkezik a használatba vételi engedély a Tudásközpont épületére, az ezzel kapcsolatos kérelmet július 13-án adták be. A megyei közgyűlés és az egyetem közösen alapította meg a Pécsi Tudásközpont Kft.-t, amelyet az új intézmény működtetésére hívtak életre. Ide költözik a városi, a megyei és az egyetemi központi könyvtár, valamint a jogi és közgazdasági kar könyvállománya, amelyet az elképzelések szerint mintegy száz könyvtáros gondoz majd. A Csorba Győző emlékszobát az első emeltre költöztetik, itt tekinthetik majd meg a látogatók a kiállítást.

Mint Merza Péter, az EKF-program fejlesztési igazgatója lapunknak elmondta, a kivitelező Gropius Zrt. határidőre és a szerződésben vállalt összegért elkészítette az épületet, a műszaki átadás-átvétel rendben lezárult. Jövő hét elején kezdődik a hatalmas könyvállomány átköltöztetése, illetve a még hiányzó berendezési tárgyak leszállítása.

A hétszintes épületbe az Universitas utca felől belépve a földszintre jutunk, itt a fogadórész, illetve a 400 fős nagyelőadó felső kijárata, a terem mozgatható válaszfalakkal két részre osztható. Egy szinttel lejjebb az étterem és a konyha kapott helyet, illetve a nagyterem bejárata. Az alagsorban, a tömör raktárban tárolják a könyvek egy részét, valamint a gépészeti berendezéseket is itt helyezték el.

A felső négy szintet is a könyvek töltik meg, a polcokról válogathatnak a leendő olvasók, illetve cím, szerző, téma vagy bármilyen egyéb adat alapján válogathatnak a kötetek közül. A keleti nagy olvasótér és a nyugati olvasótér egyaránt három emelet magas, külön termeket alakítottak ki a kisebbségi, illetve a helytörténeti gyűjteménynek. A felső szinten helyezték el a gyermekkönyvtárat és a zenei gyűjteményt.

Az intézménybe költözik a városi, a megyei és az egyetemi központi könyvtár, valamint a jogi és közgazdasági kar könyvállománya, amelyet az elképzelések szerint mintegy száz könyvtáros gondoz majd.

– Az épület érdekessége a kaptár – mutatja Merza Péter –, amelyet 53 ezer, a Zsolnay-gyárban előállított kerámia díszít, a látvány pedig Nagy Márta keramikusművész tervező munkáját dicséri. Balázs Mihály építész-tervező szerint ez a kupolaszerű építmény egyben az egész épület szellemi központja is. Az új intézmény nem csak az oktatásnak biztosít teret, hanem a különböző konferenciáknak és a kutatómunkának is.

Az épület számokban

A projekt összköltsége 5,5 milliárd forint, ebből 4,6 milliárd az uniós támogatás, az építkezés 3,8 milliárdba került. Az épület összes alapterülete 13 108 négyzetméter, az épület homlokzatát ötezer négyzetméter égetett kerámia díszítésű üveg borítja, amelyet az Orosházi üveggyárban állítottak elő. Az alagsorban félmillió kötetet tárolnak a legkorszerűbb polcrendszereken, azonban a kölcsönözhető könyvek száma meghaladja majd az egymilliót.

forrás: bama.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr262241364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.