HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.06.30. 10:17 pécs2010

Végre akadt vevője a Zsolnay gyárnak

Címkék: pécs önkormányzat zsolnay zsolnay porcelánmanufaktúra

Pécs város közgyűlése maratoni ülés után megszavazta a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. kisebbségi, 49 százalékos részvénypakettjének eladását.

A nagy múltú vállalat jelenleg 99,84 százalékban a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. tulajdona. A leendő kisebbségi részvényes pedig a pályázat apropóján a közelmúltban alapított, budapesti székhelyű Manufaktúra-Befektető Kft.

A cég 230 millió forintos vételárat és további 500 milliós tőkejuttatást ajánlott a porcelánipari részvényekért. (A pécsi önkormányzat eredetileg 700 millió forintos bevételt tervezett a Zsolnay eladásából.)

Ismeretes, hogy Pécs városa májusban írta ki a pályázatot a gyár részvényeinek 49 százalékára és két szavazatelsőbbségi részvényére. A vevőnek kötelezettséget kell vállalnia valamennyi hagyományos Zsolnay-termék gyártására, értékesítésére, valamint a forráshiányos vállalatnak legkésőbb 2011. március 31-ig félmilliárd forintnyi tőkét kell juttatnia. A tulajdonos önkormányzat a külső tőkebevonástól egy korszerű, energiatakarékosabb, jobban szervezhető és lényegesen alacsonyabb élőmunkaigénnyel dolgozó üzem létrehozatalát várja.

A befektetői ajánlat ugyanakkor információk szerint konkrét üzleti tervet egyelőre nem tartalmaz. A gyár vezetésével való tárgyalásra is a következő hetekben kerül sor – válaszolta lapunk megkeresésére Péterné Marosy Katalin vezérigazgató, aki bizakodó a jövőt illetően. Hozzátette: a tavalyi recessziós év után az idén az épületkerámia- (pirogránit-) üzletágban a manufaktúrának már jobb eredményeket sikerült felmutatnia. A porcelán étkészletek és a dísztárgyak piaci helyzetének a javulására a vezérigazgató hosszabb távon lát esélyt. „Az előbbi termékcsaládban a nyár végén készülünk nagy névvel nagy dobásra” – emelte ki. Ám további részleteket egyelőre nem kívánt elárulni a projektről.

A társaság az utóbbi három évben folyamatosan csökkenő bevétellel volt kénytelen számolni a minőségi porcelánt előállító ipar évek óta húzódó válsága miatt. A cég jövedelmezősége is romlik, 2009-re megközelítőleg 150 milliós adózott veszteséget mutatott fel.

A jövendő kisebbségi tulajdonos társaság főrészvényese – a Dunántúli Napló értesülései szerint – Jászai Gellért, az SCD Group többségi tulajdonosa és elnöke, ügyvezetője pedig Tomcsányi Gábor, az SCD vezérigazgatója és egyik kisebbségi tulajdonosa. A vállalat képviselője a lapnak leszögezte: a Manufaktúra-Befektető Kft. Jászai Gellért magáncége, ő magánbefektetőként kíván részesedést szerezni a Zsolnay-gyárban; a cégnek és ennek a befektetésnek nincs köze az SCD Grouphoz és projektjeihez.

Az SCD csoport eddig a turizmus iránt érdeklődött. Az elmúlt években számos, a területhez köthető vállalkozást vásároltak fel.

forrás: kulturpart.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr322120325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.