HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.06.23. 15:00 pécs2010

Európa három kulturális fővárosa PÉCS, RUHR-VIDÉK, ISZTAMBUL - A múlt emlékei, napjaink kultúrája

Címkék: európai unió ekf európa kulturális fővárosa pécs2010 ruhr2010 istambul2010

Pécs nem csak földrajzilag van középen; a dél-magyarországi városban törökök és németek is letelepedtek; kultúrájukra, emlékeikre a mai napig büszke lehet a mecseki város.

PÉCS: NEKÜNK A LEGSZEBB. Kevés olyan város van Európában, ahol a történelmi korok és a kultúrák rétegződése annyira együtt él és egymásra épül, mint Pécsett. Az idei, több mint 100 eseményből kiemelkedik a város tereire különleges hangulatot varázsoló térzene és táncház. A szerda esti szabadtéri táncházakban az érdeklődők megismerhetik a Pécsett és környékén élő nemzetiségek (német, horvát, szerb, cigány, görög, bolgár) és más európai népek hagyományos táncait. Victor Vasarely, azaz Vásárhelyi Viktor, az op-art atyja szorosan Pécs városához köthető: az itt született, de Párizsban világhírűvé vált képzőművész munkásságára és kötődésére a Vasarely Múzeum egyedülálló gyűjteménye és egy köztéri plasztika emlékeztet. A művész hagyatékában fennmaradtak olyan tervek is, amelyek az op-art és a street-art sajátos ötvözeteként közterekre, házfalakra készültek.

További információk: pecs2010.hu

RUHR-METROPOLIS: A LEGKÜLÖNLEGESEBB. Európa egykor legnagyobb iparvidékét kulturális fővárossá kinevezni - a döntésen sokan csodálkoztak, de nem Németországban! Az 53 várost magában foglaló Ruhr-vidék, az egykori nagy ipari és bányaközpont izgalmas művészeti és kultúrtájjá fejlődött az elmúlt évek során. Az új ruhához új név is dukál: immáron Ruhr-metropolis néven kerül fel a térképekre. Az egykori gyárcsarnokokból, bányaüzemekből és iparterületekből az elmúlt évek során múzeumok, szabadidőparkok, kiállítások lettek. A kreativitásukról kevésbé ismert németek egyetlen, használaton kívüli gyárat és ipartelepet sem romboltak le, inkább másképpen hasznosították azokat. Az egyik hatalmas gáztartályban planetáriumot, egy másikban búvárközpontot rendeztek be. A gyárcsarnokok alternatív szórakozóhelyekké, kiállítótermekké váltak. Éttermeket, kávézókat rendeztek be bányákban, a Zeche Zollverein (Bányaüzemi Vámegylet) ipari műemlék, és az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

További információk: ruhr2010.de

ISZTAMBUL: A LEGNAGYOBB. A Boszporusz két partján elterülő 13 milliós nagyváros több ezer éves történelmi múltjával megannyi kultúra találkozóhelye. Római kori, bizánci és oszmán emlékeivel, különleges fekvésével évente több mint hétmillió turistát vonz. Mindegyik civilizáció gazdag örökséget hagyott hátra, az idén ezek is előtérbe kerülnek. Újra berendeztek egy elhagyott zsinagógát, egy sokáig ugyancsak romos örmény templomot pedig kulturális központtá alakítottak. Felújították a világhírű történelmi épületek nagy részét, most Isztambul lakói is újra rácsodálkoznak városuk szépségére. Az év végéig több mint 400 kulturális és művészeti eseményt, köztük számos kiállítást, tánc- és színházi előadást, valamint koncertet terveznek a szervezők. Ezek közül kiemelkedik a Bábfesztivál, az Európai egyetemek színjátszó fesztiválja, a Magashajó regatta, a Nemzetközi balettverseny és a U2 nagyszabású koncertje.

További információk: istanbul2010.org


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr592105002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.