HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.06.21. 18:30 pécs2010

A horvát EU-csatlakozás, a Nyugat-Balkán és Pécs

Címkék: európai unió eu elnökség pécs2010ekf josé barroso nyugat balkán

A Pécsi Tudományegyetemen, Pécs városában dolgozó közéleti személyiségek, egyetemi oktatók és kutatók összefogásával egy olyan kezdeményezés indult útnak az elmúlt hónapokban, melynek javaslatai kedvező visszahangra találtak a felálló magyar polgári kormányzat berkeiben is. Ennek az összefogásnak az eredményeképpen egy Társaságot hoztunk létre, mely a kezdeményezés hátterét adja, a szükséges intellektuális erőforrásokat és a társadalmi támogatást biztosíthatja.

2010 Pécs számára az EKF éve, 2011 pedig a magyar európai uniós elnökség éve lesz. Magyarország számára és azon belül Pécs városának különösen is fontos, hogy az uniós elnökség időszakában Horvátország a csatlakozásig hátralévő utat, vagy annak nagy részét megtegye. Ugyanilyen fontos, hogy a Nyugat-Balkán államai számára európai perspektíva nyíljon és hogy ennek kialakításában Pécs szerepet vállaljon. Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia népei számára sem fogadható el más út, mint az európai integrációé, ugyanis az alternatíva egy olyan helyzet, mely sem nekik, sem pedig nekünk nem kedvező. Éppen ezért az Európa Kulturális Fővárosa program hátralévő fél évében, az uniós elnökségig hátralévő 6 hónapban azon kívánunk dolgozni, hogy a magyar elnökség idején megfelelő ismeretekkel, eszközökkel és elképzelésekkel rendelkezzünk ezen céljaink elérésére.

Nem elhanyagolható jelentősége lesz annak, hogy Barroso úr, az Európai Bizottság Elnöke októberben városunkba látogat, hiszen ez már nem csupán az EKF-nek, hanem a tágabb térségnek is, a rövidesen induló EU-elnökségi ciklusnak is szól. Éppen ezért meghatároztunk egy menetrendet, mely a közös munka szakaszaiból, eseményekből (rendezvényekből) és a kooperáció kereteiből áll. Az idei év hátralévő hat hónapjában kemény munkával egy sor projektet dolgozunk ki, melyet az európai uniós elnökségre készülő magyar kormányzat számára javaslatként megfogalmazunk. Ebbe az együttműködésbe, melynek Pécs városa a központja, be kívánunk vonni néhány más magyar várost is, az érintett magyar megyéket, továbbá horvát partnereket. Szoros együttműködésben fogunk dolgozni a magyar kormánnyal, különösen pedig a külügyi vezetéssel. Ahhoz, hogy a magyar EU-elnökség sikeres legyen, Pécs pedig azon az úton, amelyen az EKF-el elindult tovább tudjon haladni, ki kell alakítani azokat a funkcióit, melynek révén Horvátországban és a Nyugat-Balkánon betölthesse nagytérségi szerepét. Ennek záloga lehet ez a kezdeményezés és ez a program.

forrás: egyetemielet.blogspot.com


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr192098678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.