HTML

Pécs 2010

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

Pécs mindenkinek szól. Mindenkinek lehetnek élményei, emlékei. Új emlékei is. Ez a blog azoknak az emlékeknek a megosztását hivatott segíteni, támogatni, ami Péccsel és a Kulturális Főváros rendezvényekkel kapcsolatos.

Pécs 2010 hivatalos oldal

Facebook

Friss topikok

Pécs 2010 - Európa Kulturális Fővárosa

2010.08.10. 16:54 pécs2010

Ágyúdörgés és tankcsata Pécsett

Címkék: haditechnika autókiállítás kézműves vásár expo center hatejamo

Két napig a haditechnika, a háborús hagyományőrzés, a veterán autók és a modellek szerelmeseié lesz Pécs egy jókora szelete szeptember 11-12-én.

Az Expo Center, a vásártér és a Pécs Pláza környékén, lovasroham és tankcsata várja az élő háborús élményre vágyókat, ezek szüneteiben pedig egyebek mellett statikus haditechnika, veterán járművek és modellek várják az érdeklődőket. 12 hektár, 1500 állig felfegyverzett katona, füst, ágyúdörgés, röviden: HATEJAMO.

A HATEJAMO, azaz I. Pécsi Nemzetközi Hadi-,Technikatörténeti Jármű- és Modellkiállítás vár Pécsre, Európa Kulturális Fővárosába kicsiket és nagyokat szeptember 11-12-én. A harcjárművek, veterán autók, katonai hagyományőrzés, vasút-, repülő- és autómodellek szerelmeseinek Magyarországon eddig példa nélküli eseménnyel kedveskednek a szervezők. A Hatejamo – mivel a rendezvény hagyományteremtő, érdemes barátkozni a nevével - az EKF projekt támogatásával valósul meg.

A szervezők nem spóroltak a hellyel: az Expo Centert, a Pécs Plázát, a közte fekvő 12 hektáros területet és a vásártér egy részét használja majd a monstre rendezvény, amely példa nélküli összefogással valósul meg.

Az esemény megálmodója és főszervezője, Karácsonyi András a közel 100 programból csak a fontosabbakat válogatta ki. - Közel 1500 hagyományőrző segítéségével elevenítjük fel a római és a középkor, a napóleoni idők, valamint a második világháború összecsapásait – így Karácsonyi. - A szombati és vasárnapi, összesen négy hadijátékban hazánk legnagyobb csoportjai segítenek, de külföldről is, 21 országból érkeznek résztvevők. Az ókort az Európában egyedülálló Savaria egyesület katonái képviselik, a napóleoni csatákat csaknem 500 gyalogos, 50 lovas és 20 működő ágyú teszi élethűvé. A második világháborús eseményeket eredeti, működőképes járművek, közte német, szovjet, amerikai példányok és magyar ritkaságok teszik teljessé. A megfelelő pirotechnikai támogatással és olyan hangokkal, amely azonnal egy csata sűrűjébe repíti a nézőket – természetesen a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések mellett, amelyről hivatásos katonák gondoskodnak.

A négy kor katonái saját különálló, de átjárható táborokban laknak, amelyekben körülveszi az érdeklődőket az adott történelmi pillanat. Párját ritkítja az autókiállítás is: a rendkívül ritka járgányokat speciális környezetben vehetik szemügyre a látogatók.

Itt tartják több külföldi klub részvételével a vasútmodell modul-terepasztal találkozót is, amelyen több kilométer hosszan futnak majd az aprócska szerelvények. A vonatokon kívül láthatók lesznek a legkülönbözőbb guruló, úszó, repülő modellek és makettek. Utóbbiak között olyan sugárhajtású gépeket is találunk majd, amelyek csak méretükben térnek el pilóta vezette társaiktól, és igazán ritka látványnak számítanak.

A szervezők természetesen a hölgyekre is gondoltak: a kézműves vásáron olyan kreatív foglalkozásokkal ismerkedhetnek, amelyekkel szebbé és könnyedebbé tehetik életüket.

Egy magára valamit adó fesztivál nem nélkülözheti a kulináris örömöket, erről az Egészséges gasztronómia kiállításon túl a legkülönbözőbb vendéglátók gondoskodnak.

A 100 programot felvonultató kétnapos rendezvényre, amelyből fentebb csak néhánynak jutott hely, elővételben mindössze 1800 forint a belépő, 10 éves kor alatt pedig teljesen ingyenes.

forrás: pecsinapilap.hu


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

http://pecs2010.blog.hu/api/trackback/id/tr382211354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.